Szentes József: nem elégséges a kapacitásunk, mióta az egyetemisták ingyen utaznak

Szentes József: nem elégséges a kapacitásunk, mióta az egyetemisták ingyen utaznak
Szentes József, a Román Vasúttársaság (CFR) utasszállító részlegének vezérigazgatója ma azt mondta, a 2017/42-es, az egyetemi hallgatók számára ingyenes vonatozást biztosító kormányhatározat életbe lépése óta a társaság kapacitása nem képes megfelelni az igényeknek.

El kell ismernünk, hogy a 42-es kormányhatározat életbe lépése óta, amely ingyenességet biztosít az egyetemisták számára, szállítási kapacitásunk már nem elégséges. Az intézkedés gyakorlatba ültetésének első hónapjában az egyetemisták számára kiállított bérletek száma négyszeresére nőtt, az így utazó hallgatók száma pedig 75 százalékkal ugrott meg. A legtöbb egyetemista az InterRegio járatokat veszi igénybe” – mondta Szentes József a szállítás és infrastruktúra elnevezésű konferencián.

A vezérigazgató hozzátette: a vonatok túlzsúfolódása ahhoz is hozzájárul majd, hogy sok olyan utas, aki korábban már elszokott a vonattal való közlekedéstől, visszatér, mert észreveszi, hogy időközben javultak a körülmények.

Szentesi József szerint a CFR utasszállító részlege naponta 1300 járatot működtet, a legnagyobb igény pedig a hosszú utazásokra mutatkozik, ahol InterRegio vonatok járnak.

Másfelől a vasúti közlekedés liberalizálása jelentette kihívások kapcsán Szentes azt mondta, a román vasúti rendszer „2019-re vagy összeomlik, vagy újjáalakul”.