Kártya is kell az ingyenes buszbérlethez

Kártya is kell az ingyenes buszbérlethez
A kolozsvári helyi tanács nyolcmillió lejt utal ki a Kolozsvári Közszállítási Vállalat részvénytársaságnak, hogy fedezze a Kolozsváron, nappali tagozaton tanuló egyetemi hallgatók és doktoranduszok utazási bérleteinek költségeit. Ám a láttamozott egyetemi diákigazolvány idén sem elegendő. Az érintetteknek ki kell váltaniuk az alábbi kártyatípusok közül egyet: StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS, A Card/A Kártya vagy City Card Student. Egy-egy bérlet havi ára 60 lej, és a becslések szerint 280 ezer ilyen bérletet bocsátanak ki. Az önkormányzat és az egyetemek fele-fele arányban fedezik az ingyenes bérletek ellenértékét.

A szociáldemokrata tanácsosok idén is felvetették azt a kérdést, miszerint miért nem elegendő csak a diákigazolvány, és miért van szükség a jogosultság bebizonyításához másik kártyára. A városvezetés válasza az volt: maguk a diákszövetségek fejtették ki, hogy szükség van még egy ellenőrző-szűrő eszközre, amely által kiküszöbölhetőek a csalások. A fentebbi kártyák mindegyike rendelkezik biztonsági elemekkel, amelyek kizárják annak esélyét, hogy jogosulatlan személyek használják azokat.

A kolozsvári önkormányzat 41 ezer lejt különített el a közszállítási vállalat részére, hogy a Szopor-kolónián élő gyerekek Kolozsvárra való utaztatását fedezze (a vakációk kivételével), 242 ezer lejt a Pataréten élő, de Kolozsváron tanuló gyerekek utaztatására, 157 ezer lejt a Szénafüvekről (Valea Fânatelor) beutazó tanulók szállítására. Ugyancsak tegnap fogadták el azt a határozatot, amely dönt a kolozsvári iskolásoknak nyújtandó ingyenes közszállítási bérletről.