Székelykocsárdon rendezték meg a 11. Fehér Megyei Magyar Pedagógusnapot

A találkozóra kijelölt témákat csoportos tevékenységek formájában valósították meg

Történetének egyik legsikeresebb kiadását érte meg a Fehér megyei pedagógusokat megszólító rendezvény, amelyet olykor konferenciának, máskor találkozónak tituláltak, ám a lényege mindig ugyanaz volt: kellemes, oldótt hangulatban, egymásnak örvendve és egymást tisztelve megbeszélni a közös problémákat, megosztani a sikereket, tervezni a jövőt.

Idén Székelykocsárd adott otthont november 29-én a rendezvénynek: a Gróf Gálffy János Magyar Közösségi Házba ötven pedagógus érkezett, egy-két iskola kivételével mindenhonnan eljöttek a találkozóra.

A jelenlevőket Nagy Tímea, a Fehér megyei kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő, az esemény főszervezője üdvözölte, kihangsúlyozva a padagógusok közös, egyirányú gondolkodásának a fontosságát.

Sărmașiu Floarea, a székelykocsárdi Simion Lazăr Általános Iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket és elmondta: az általa vezetett intézményben nagyon jó az együttműködés a magyar és a román tagozat között illetve az önkormányzattal is, számára már bebizonyosodott, hogy „együtt nagy dolgokat lehet megvalósítani”.

Csegezi Zsuzsa, Székelykocsárd polgármestere tartalmas, hasznos és kellemes együttlétnek nevezte a találkozót az egykori pedagóguskollégáival. „A tudásra fordított befektetés fizeti a legmagasabb kamatot”– idézte Benjamin Franklint az elöljáró.

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, a rendezvény ötletgazdája, elmondta: a pedagóguskonferencia a kellemest a hasznossal ötvözi, ezért van évről-évre töretlen sikere és ismertetett néhány soron következő programot, eseményt.

varosnapokHirdetés

Bartha Melinda, a Bethlen Gábor Kollégium pedagógia szakos tanára bemutatta volt tanítványa, Tőkés Tímea Erzsébet munkásságát és méltatta Játéközön című könyvét. A szerző elmondta: játékgyűjteménynek indult a könyv, majd dr. Demény Piroska javaslatára kiegészítette egy elméleti résszel is. Tőkés Tímeától megtudtuk, hogy már gyógypedagógus szakmájából kifolyólag is arra törekedett, hogy nemcsak az óvónők és a tanítónők, hanem a szülők is megértsék és haszonnal forgathassák a kiadványt. A  Játéközön második része, a fokozatosság elve szerint, a legegyszerűbbektől a komplexebbek felé fűzi fel a nyolc fajta játéktípust, amelyeket a szülők is meg tudnak valósítani otthon, de akár csoportban is alkalmazható. „Nekünk, pedagógusoknak is jó felüdülést jelenthet a játék” – tette hozzá Tőkés Tímea.

A találkozó kiemelt foglalkozása egy kiválóan felépített csoportösszerázó volt, amelyet Fodor Enikő, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum történelem szakos tanára vezetett. A találkozóra kijelölt témákat, mint az iskola kapcsolata a szülőkkel, az egyházakkal, civil szervezetekkel, más településekkel, iskolamarketing, tehetséggondozás, mind interaktív, csoportos tevékenységek formájában valósították meg és közösen fogalmazták meg a konklúziókat, így nemcsak tanulságos, hanem szórakoztató is volt mindenki számára.

A nagyenyedi származású pedagógus elmondta: nagyon hálás mindazért, amit Fehér megyétől kapott, majd utalt arra a sajátos helyzetre, amikor „Romániában magyarként, Magyarországon határon túliként tekintenek ránk, miközben nap mint nap megéljük a szórványra jellemző sorsunkat”. Szinte mindenhol kivételek vagyunk, akárcsak Franz Kafka, aki német volt a csehek között, művész a polgárok között, zsidó a keresztények között.  Az íróra való utalás egy másik, a pedagógusokra vonatkoztatható analógiát is felidézett az előadóban: Fodor Enikő az Átváltozás című novellát példázva, amelyben a főszereplő egy reggel arra ébred, hogy féreggé változott, de először csak amiatt aggódik, hogy elkésik a munkából... A groteszk, többféleképp értelmezhető mű a sors ellen irányuló lázadásként, vagy akár a világtól való teljes elidegenedésként is értelmezhető. „Ügyeljünk arra, nehogy kafkásan érezzük magunkat, hanem nap mint nap gondoljunk azokra a feladatokra, amelyeket teljesíteni tudunk, még ha képletesen átváltozva is, hiszen ezek teszik széppé a mindennapjainkat” – figyelmeztetett az előadó.

A nagyenyedi Dr. Brendus Gyula Egyesület, a székelykocsárdi Cserevár Egyesület, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség illetve a Fehér megyei Tanítók Háza által támogatott esemény szeretetvendégséggel ért véget. A pedagógusok, akiknek elismerő oklevelet nyújtottak át, nemsokára ismét találkozhatnak, hiszen december 7-én a Fehér megyei RMPSZ közgyűlést szervez a Bethlen Gábor Kollégiumban, ahova Burus-Siklódi Botond országos elnököt illetve Virág Erzsébet közép-erdélyi alelnököt várják.