Székelykocsárdi falunap a nemzetiségi szimmetria jegyében

A helyi Zúgó Néptánccsoport tagjai is ropták a táncot

Székelykocsárdi falunap a nemzetiségi szimmetria jegyében
Negyedik alkalommal szervezett falunapot székelykocsárdi helyi tanács szeptember 2-án vasárnap. A programban egyenlő arányban volt jelen a román és a magyar kínálat, hiszen Csegezi Zsuzsa polgármester jól tudja: a faluban uralkodó egyetértés ellenére vannak, akik árgus szemekkel figyelik, nem jut-e valamiből több a magyar közösségnek.

A produkciók sorát a népzene- és néptánc előadások nyitották meg: a Tradiții luncamureșene, a Zúgó Néptánccsoport kezdő- és haladó csoportja, a Dor de sat és a Létom Néptánccsoport a szomszédos Felvincről, a nagylaki Plaiuri noșlăcene és a nagy sikert arató Mereklye Mádéfalváról. Népdalokat adtak elő a kocsárdi származású, Gyulafehérváron élő Reghina Viorel és a csombordi Boros Erzsébet, a marosújvári Adriana Șolea pedig zenekarával mulatós zenét játszott.

A Kolozsvári Magyar Opera művészeinek operett-előadása a környékbeli falvak és városok érdeklődőit is a helyszínre vonzotta, hasonlóképp a Knock Out Zenekar és a gyulafehérvári The Puzzles koncertjei. A falunap látványos tűzijátékkal ért véget.

A székelykocsárdiak ünnepi összejövetele kitűnő alkalom volt arra, hogy Csegezi Zsuzsa polgármestert mandátumának eddigi megvalósításairól és jövőbeli terveiről kérdezzük.

– Úgy érzem, első mandátumom első felében sikerült fontos problémákat megoldanom. Itt van például a falunap ötlete, amelyet a nevemhez kötnek, ezt még politikusi pályafutásom előtt kezdeményeztem,  a Cserevár Egyesület elnökeként. A 2016-os választásokkor szerencsém volt, mert helyileg több román párt indult, a szavazatok megoszlottak, ez nagyon előnyös volt a 26%-nyi magyarság javára. De ez a konjunktúra nem elég egy polgármesteri tisztség megnyeréséhez. Nekem azért sikerült majdnem 100%-ban mozgósítanom választóimat, mert már a jelölésem előtt több évig egyesületi elnökként nagyon sokat dolgoztam a kocsárdi magyarságért. Most is próbálok bizonyítani, nagyon igazságos lenni, méltányosan juttatni mindenkinek, hiszen ezt követeli érdekünk, például most, a falunapok  szervezésekor is. Szerintem a román közösség valamennyire már tudomásul vette, hogy a magyar közösségi házunk és az ahhoz kapcsolódó programok, például a délutáni oktatás, a táborozások és számos más kulturális program a Cserevár Egyesület égisze alatt zajlik, s nem keverik bele az önkormányzati munkámat – fogalmazott az elöljáró.

– Egyébként mindeddig elsősorban infrastrukturális fejlesztéseket sikerült megvalósítanom, ezeknek haszonélvezője pedig a falu teljes lakossága. Épp a múlt héten írtuk alá a szerződést 5,8 km út leaszfaltozására, így a falu főbb utcáit mind korszerűsítjük. Fontos, hogy eddig csak 900 m leaszfaltozott útszakasz volt összesen, most pedig látványosan javul a helyzet. Természetesen a hozzá tartozó hidak és sáncok betonozása is megvalósul. Továbbá, uniós támogatással, már zajlik a műfoci- és műteniszpálya kiépítése, ami azért fontos, mert aktív sportélet zajlik Kocsárdon, az ifjúsági focicsapatunk kiváló helyezést ért el az elmúlt esztendőben. A kormány fejlesztési minisztériumának támogatásával felújítjuk az orvosi rendelőt. Ide tartozik nem csak a teljes épület külső-belső rendbehozatala, hanem annak korszerű orvosi felszerelésekkel való ellátása is. Olyan eddig hiányzó műszerekkel gyarapszik az intézmény, amelyekkel kevés vidéki orvosi rendelő büszkélkedhet, például ultrahang készülék, EKG készülék, de a fogorvosi rendelőt is sikerült korszerűen felszerelni – sorolta a polgármester.

– Ezzel egyidejűleg teljes szívvel támogatom a szórványkollégium kiépítését a helyi magyar tagozat megmentése érdekében. Eddig sikerült egy nagy összegű támogatást megnyerni a református püspökség részéről a helyi egyházközség tulajdonában álló épület korszerűsítésére, ahol idén ősztől beindul a délutáni oktatás. Az épület felszereléseit a Communitas Alapítvány támogatásával vásároltuk meg, a Bethlen Gábor Alap pedig egy kisbusz és annak működési költségeit valamint a konyhafelszerelések egy részét, sőt egy honlap létrehozását is támogatta. Régebben Kocsárdon híres bentlakás működött, ahová a környék több településéről iratkoztak be diákok. Mi is azokat a gyerekeket szólítottuk meg, akiknek nincs lehetőségük magyar nyelven tanulni. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, felkeressük a szóba jöhető családokat, a Cserevár Egyesület pedig évente 4-5 tábort, kirándulást szervez annak érdekében, hogy ideszoktassa a gyerekeket. Remélem, ez a projektünk is sikeres lesz – mesélte Csegezi Zsuzsa.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Történetének egyik legsikeresebb kiadását érte meg a Fehér megyei pedagógusokat megszólító rendezvény, amelyet olykor konferenciának, máskor találkozónak tituláltak, ám a lényege mindig ugyanaz volt: kellemes, oldótt hangulatban, egymásnak örvendve és egymást tisztelve megbeszélni a közös problémákat, megosztani a sikereket, tervezni a jövőt.
Közhír