Strandidény Kolozsváron: inkább a Szamos-part jön be sokaknak

Nem túl nagy a kínálat, de legalább van hová menni

Strandidény Kolozsváron: inkább a Szamos-part jön be sokaknak
Néhány évtizeddel ezelőtt még igencsak volt miben választaniuk azoknak a kolozsváriaknak, akik egy-egy forró nyári napon hűsülésre vágytak: közel fél tucatnyi strand működött a városban vagy közvetlen közelében. Ezek egy része már csak emlék, köztük a sétatéri városi strand, vagy a gyógyvizéről is híres szamosfalvi fürdő. A jó hír viszont az, hogy az elmúlt évvel ellentétben, amikor a járványügyi intézkedések miatt a strandok nem nyithattak ki, idén már működhetnek, igaz, csak 70%-os kapacitással. Az emiatti bevételkiesés pótlására a belépők megdrágultak, cserében viszont nincsenek emberek egymás hegyén-hátán. Közben továbbra is igen népszerű a Kis-Szamos-partja, pontosabban annak azon szakasza, amelyet néhány évvel az önkormányzat homokos napozóhelyet alakított ki – üröm az örömben, hogy a kihelyezett figyelmeztető táblák szerint a folyóban fürdőzni tilos, pedig a vízállás igen alacsony.

A forró nyári napokon sokan vágynak arra, hogy strandon hűthessék le testüket, ám rögtön felmerül a kérdés: milyen lehetőségek adódnak erre idén Kolozsváron? Van-e hol, és ha igen, a járványügyi intézkedések miatt milyen változásokra, új szabályokra számíthatunk a még megmaradt néhány strandon?

A strandok száma egyébként egyértelműen alacsony a város lakosságához képest, de nézzük a pohár tele felét: idén legalább strandolhatunk, nem úgy, mint tavaly, amikor a járványügyi helyzet miatt ezek az egységek nem nyithattak ki.

Először a Clujana Sport-komplexumba látogattam el, vagyis az annak részeként működő Clujana-strandra. Hosszú sétánnyal, zöldövezettel ellátott hely, ahol árnyékos helyen lehet fogyasztani a kültéri grill bár kínálatából, de azoknak is kedvez a környezet, akik napozni szeretnének. A strandon két medence van: egy 1,56 méteres mélységű felnőtt és egy kisebb gyerekmedence, amely mindössze 40 centiméter mély, de vízi csúszda és játszótér is tartozik hozzá.

Az egyik alkalmazottat arról kérdeztem, milyen egy nap a strandon, illetve vannak-e változások, új szabályok a vírushelyzet miatt. Domokos Róbert szerint semmi különös nem változott: naponta 200-300 vendégük is van, a szabályok megfelelnek a korábbiaknak, annyiban más, hogy csak 70 százalékos kapacitással működtethetik a strandot. Megemlítendő még, hogy a jegyek ára megnőtt, a tavalyi és az idei idény eleji (csak június második felében nyithattak ki a strandok – szerk. megj.) bevételkiesés ellensúlyozására. A vírus terjedésének megelőzésére a szabályok egyszerűek: zárt területen – mint amilyen az öltöző és a mellékhelyiség – kötelező hordani a maszkot, máshol viszont szabadon lehet az arcunk. A jegyek ára akár 50 lej is lehet (felnőtteknek hétvégén), de ennél jóval olcsóbbak a belépők gyereknek, illetve délután öt óra után minden jegy 10-30 lejes kedvezménnyel váltható meg, korosztálytól és naptól függően.


A Clujana-strandon gyermekmedence is várja a vendégeket

Szamos-part: csipetnyi a tengerből

Ezután meglestem a kolozsvári Kis-Szamos strandot, amelyen éppen megannyi gyerekes család élvezte a nyári nap – aznapi utolsó – sugarait. A zöld pázsittal illetve egy részén homokkal borított partszakaszon tágas napozórész várja – ingyen – a kolozsváriakat, ráadásul a frissítő folyóvíz mellett, amely éppen bokáig is alig ér. Vannak, akik be is merészkednek a hűs vízbe, de az úszás, illetve a lubickolás nem megengedett: ezt egy tábla is jelzi.

Ha nem is tenger, de a homok arra emlékeztet

A Szamos-partot sokak szerint a csend és a szabad strandolási lehetőség miatt választják a lakosok, ám az egyik strandoló, Solymosi Botond elmondása szerint más oka is van: a lakóhelyétől távol esnek a strandok. Emiatt jár le kiskutyájával inkább a partra, ezen kívül jobban kijön anyagilag és kedvencének is van hely, nem tiltják a kutyákat.

Egy kétgyermekes anyukát is megkérdeztem, miért kedveli az itteni strandot. Pázsi Melinda szerint sokkal praktikusabb a gyerekek miatt, mivel a belépős strandokon a kiabálás nem megengedett, illetve a homok egy kis tengerparti érzést ad vissza, amikor kijön.

Körutamat a Donát negyedi Sun-strandnál zártam, ezt idén június 16-án nyitották meg, viszont csak a beltéri medencéje üzemel – az alkalmazottak szerint a kinti már nem is fog kinyitni idén nyáron, de arra, hogy miért, nem tudtak konkrét választ adni. A beltéri medencébe viszont várnak kicsiket-nagyokat, minden korosztálynak szerveznek úszótanfolyamot is. Ugyanakkor, mivel zárt térről van szó, a vírusmegelőző szabályok is érvényben vannak, emiatt például hétfőn 6 és 14 óra között zárva tartanak, mert fertőtlenítik a medencét. Kötelező a védőmaszk viselése az öltözőkben, illetve a medence bejáratánál, s ha valakinél a fertőzés tünetei jelentkeznek a létesítmény használata utáni napokban, akkor erről értesítenie kell a strand vezetőségét.

Mi lesz veled, városi strand?

A Sun-strandot egyébként a kolozsvári önkormányzat üzemelteti a Közterület-fenntartó Vállalaton (RADP) keresztül, és az elmúlt években folyamatosan korszerűsítette, bár nem alakította akvaparkká, mint azt néhány éve beharangozta – talán a tervezett új akvapark létesítése miatt maradt el a nagyszabású befektetés, ám e leendő létesítmény helyszíne továbbra sem ismert, megvalósulásának ideje pedig még annyira sem…

A Sun fedett bazinja esőben is használható

Másfelől, ami az egykori városi strandot illeti – amint azt Emil Boc polgármester a napokban egy rádióadásban elismételte –, ahhoz semmi köze nincs az önkormányzatnak: magánkézben lévő területről van szó, a tulajdonos 20 emeletes épületet tervezett a helyszínen, de erre nem kapta meg az engedélyeket. Ezt követően felmerült, hogy a teleknek visszaadja eredeti rendeltetését, és az is, hogy a területet ilyen célból megvásárolná a város – utóbbiba nem mentek bele, s azóta semmi hír róluk. „Ha strandot szeretnének létesíteni, annak semmi akadálya sem lenne” – tette hozzá Boc.

(A fotók a szerző felvételei)