Sógor Csaba az EP-jelöltségről: Úgy vélem, megálltam a helyemet

Sógor Csaba az EP-jelöltségről: Úgy vélem, megálltam a helyemet
Március 9-én ülésezik Nagyváradon az RMDSZ mini¬parlamentjének számító Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). A tanácskozáson – amely Kelemen Hunor elnök politikai tájékoztatójával indul – megerősíti az RMDSZ-nek az európai parlamenti választásokra szánt jelöltlistáját, amelynek sorrendje múlt héten a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) tagjainak szavazatai alapján dőlt el. Sógor Csaba, az RMDSZ EP-képviselője ötödik lett az ötös jelöltlistán. A politikus a SZÁT március 1-i rangsoroló ülése után Facebook-bejegyzésben azt írta: „Tudomásul kellett vennem, hogy a szövetség vezető testülete megvonta tőlem a bizalmat.” Biztosította a közösséget arról is, hogy mandátuma végéig, továbbra is a legjobb tudása szerint látja el a képviseletet az Európai Parlamentben (EP). Arra kértük az EP-képviselőt, hogy értékelje lapunknak a SZÁT döntését.

„Egy korábbi hasonlatommal élve, gazdálkodó ember vagyok: bár lovat még soha nem tartottam, azt elmondhatom, ha egy ló jól húz, azt nem szokták lecserélni. Amennyiben pedig mégis lecserélik, s a lovat mellette vagy mögötte futtatják, már nem fog úgy húzni, mint a szekérrúd mellett húzott” – fogalmazott Sógor Csaba.

„Én úgy vélem, megálltam a helyemet, elvégeztem a munkámat itthon is, és az Európai Parlamentben” – állapította meg a politikus. Mint mondta, nem érti, miért döntött így a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT), tekintetbe véve azt is, hogy az EP-választások sikeréhez mozgósítani tudó emberekre is szükség van.

„A magyarázat a SZÁT döntésére azért sem világos, mivel az RMDSZ-nek eddig három embere volt az európai színtéren a feladatok ellátására: az európai törvényhozásban két képviselője, valamint az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke (utóbbinak tisztét ugyanis Vincze Loránt tölti be, aki a SZÁT rangsora alapján 2., tehát befutó helyezett az EP-jelöltlistán – szerk. megj.)” – fejtette ki Sógor Csaba. „Márpedig mindkét típusú tisztség egész embert igényelne, és most három ember helyett kettő kell majd ezekben a feladatkörökben helytálljon” – vélte a politikus.

Mint kifejtette, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) hétvégi ülésén el fogja majd mondani a véleményét, miszerint a SZÁT döntése az RMDSZ-t is nehéz helyzetbe sodorta, hiszen neki is megvannak a választói, akik szerették volna a jelöltlistán látni, a választásokhoz pedig hangsúlyos mozgósításra van szükség. Ugyanakkor elvárta volna, időben jelezzék felé, hogy nem az ő személyében gondolkodnak már az uniós törvényhozásbeli képviseletet illetően, s akkor visszavonult volna. Hozzátette: mindezek ellenére, továbbra is arra buzdít minden embert, menjen el szavazni, a magyar közösség EP-képviseletét biztosítani kell.

Értesüléseink szerint, egy előzetes felmérés adatai alapján Sógor Csaba 40 százalékos ismertséggel vezette az EP-jelöltek listáját. A politikus Facebook-oldalának ugyanakkor több mint 40 ezer követője van.