Kelemen Hunor: „folytatni kell az őshonos kisebbségekért a munkát”

Benyújtotta EP-jelöltlistáit az RMDSZ

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor szövetségi elnök a Központi Választási Irodánál (RMDSZ/Facebook)
Benyújtotta a Központi Választási Irodánál (BEC) az európai parlamenti (EP) választáson induló jelöltek listáját szerdán délután az RMDSZ. Az Európai Uniónak (EU) a polgárok elvárásaihoz igazodva kell változnia, ugyanakkor folytatni kell az őshonos kisebbségek védelmében elkezdett munkát – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, az EP jelöltlista iktatását követően.

Előzőleg, koradélután a szövetség munkatársai közel 300 ezer támogató aláírást iktattak a BEC-nél, hogy a magyar összefogás listája indulhasson az uniós törvényhozási választáson. Kelemen Hunor szövetségi elnök a jelöltlista benyújtását követően köszönetet mondott a magyarok bizalmáért, illetve mindazoknak, akik segítették az aláírásgyűjtést, kint voltak az utcákon, meghallgatták az emberek véleményét. A jelöltlista első három helyén Winkler Gyula, Vincze Loránt és Szilágyi Dóra áll. 

A jelöltlista benyújtása után a sajtónak nyilatkozva Kelemen Hunor megállapította: a romániai magyarok talán a román többségnél is jobban vágytak arra, hogy az Európai Unió (EU) tagjai legyenek. Ez nem változott a csatlakozás óta: ma is úgy gondolják, hogy az unió a közös otthonuk, a mindennapokban tapasztalják az előnyöket, de egyre inkább érzik a rossz brüsszeli döntéseket is. „A robbanásszerű gazdasági fejlődés elmaradt, értékeink kevésbé fontosak, és továbbra is halogatják Románia teljeskörű schengeni csatlakozását” – sorolta a csalódottság okait a szövetségi elnök. 

„A magyar emberek azt várják el, hogy az unió megváltozzon: új szemléletet, új lendületet és új vezetést akarnak Brüsszelben” – adott hangot az elmúlt időszak visszajelzéseinek a politikus. 
Rámutatott: 2024 a változások éve, és évtizedekre meghatározza, hogy mi történik az erdélyi magyar közösséggel. Ezért a magyar politikai szervezetek az összefogás listájaként összeállított RMDSZ-lista támogatását kérik a közösségtől június 9-én, hogy olyan változások történjenek, amelyekből a magyarok nyertesen kerülnek ki. „Csak együtt lehet erős hangunk az Európai Unióban!” - összegezte az RMDSZ elnöke.

Szerda volt az utolsó nap, amikor a pártok még leadhatták az európai parlamenti jelöltlistájukat a Központi Választási Irodához (BEC). A kormány által jóváhagyott választási menetrend szerint a határidő április 10-én éjfélkor járt le, összegezte az Agerpres hírügynökség.

A listák iktatása után legtöbb 24 órán belül a BEC továbbítja a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsához a jelöltek egyéni felelősségvállalási nyilatkozatát arról, hogy a rendszerváltás előtt nem működtek együtt a kommunista titkosrendőrséggel.
A romániai európai parlamenti választások jelöltlistáit és a független jelöltek nevét csütörtökön hozzák nyilvánosságra.
A jelölések április 29-én válnak véglegessé, és április 30-án sorshúzással eldöntik a pártlisták és a függetlenek sorrendjét a szavazólapokon.