Síversenyek márciusa a kolozsvári EKE-ben

Síversenyek márciusa a kolozsvári EKE-ben
Míg a természetjárók többsége tavaszra áhítozott márciusban, mi azért imádkoztunk, hogy minél tovább kitartson a tél a kisbányahavasi Buszkáton, ahova idén három síversenyt terveztünk. Mi tagadás, néha elfogott a kétség, hogy hó helyett vízen kell majd lesiklaniuk a résztvevőknek, esetleg szélvihar nehezíti a szervezést, ám az égiek ezúttal sem hagytak cserben, és 15-én estére meg is érkezett az igazi téli havazás, amit aztán gyönyörű napsütés követett. Március 16-án, az első Téli Sportolimpián szakadó hóban mérettethették meg ügyességüket a Kolozs megyei magyar iskolák V–XII. osztályos diákjai, 18-án az egy híján húszéves EKE-gyereksíversenyen verőfényes napsütésben állhattak starthoz a 17 évesnél fiatalabbak, 19-én pedig a Hangay Oktáv Családi Síverseny IV. kiírásán igazi tavaszias télben csúszhattak le a versenypályán a 2–5 vagy több tagú csapatok.

Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély 2023. márciusi számában.

Kolozs Megyei Magyar Iskolás Téli Sportolimpia

A tavalyi gyereksíverseny után fogalmazta meg Kovács Péter (Kolozsvári Rádió): az EKE két síversenye mellett érdemes lenne egy harmadikat is szervezni Kolozs megyei magyar iskolák számára. Veres Ágnes és Néda Tamás szervezőknek már első hallásra tetszett a javaslat, így 2022 vége felé a különböző közösségi és sportesemények szervezésében nagy tapasztalattal rendelkező Grabán Zsolt, a Communitas Alapítvány Sport szaktestületének elnöke, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének munkatársa elé tárták. Rövid gondolkodás után Grabán Zsolt felkarolta a rendezvény megvalósítását a Communitas Alapítvány támogatásával és a kolozsvári EKE együttműködésével.

A sportolimpia népes csapata FOTÓ: UDVAR FERENC

Az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiához hasonlóan a Kolozs megyei magyar iskoláknak szóló síversenyt is sportolimpiaként hirdették meg. Felkeresték a tornatanárokat, akik kezdő és haladó kategóriában nevezhették be 5–12. osztályos tanítványaikat. Bár a versenyt csak kis késéssel sikerült meghirdetni, mégis szép számban jelentkeztek a diákok 11 iskolából, a 135 közül 115-en pedig meg is jelentek március 16-án a sípályán (kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola, kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum, kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum, tordaszentlászlói Borbély József Általános Iskola, Györgyfalvi Általános Iskola, kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum, Kolozsvári Református Kollégium, Kolozsvári Waldorf Líceum, körösfői Kós Károly Általános Iskola, kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium). A Communitas Alapítványnak és a Grabán Zsolt megkeresésére pozitívan válaszoló cégeknek köszönhetően minden résztvevőnek biztosították a buszos szállítást, emellett ingyenes felvonóbérletet kaptak a diákok, így egész nap kedvükre ereszkedhettek a kiváló porhavas pályán, a nap végén pedig krumpligulyással pótolhatták az energiaveszteséget. A kolozsvári EKE a helyszíni regisztrációt és a verseny konkrét lebonyolítását végezte.

varosnapokHirdetés

Amikor március 15-én délután a szervezőcsapat elindult a Buszkát felé, még nem sejtettük, hogy pár órán belül igazi téli havazás veszi kezdetét. Így történt, hogy másnap reggel mesebeli téli világba csöppentek a busszal érkező iskolások, a havazás a verseny alatt is kitartott. A rajtszámok átvétele és rövid eligazítás után a diákok elindultak a piros pálya felé, ahol a kolozsvári EKE önkéntesei már javában dolgoztak a versenypálya beüzemelésében: felállították a versenykapukat, elkerítették a rajt és a cél helyszínét, beüzemelték a fotocellás mérőberendezést, majd néhány tesztcsúszás után 11 óra körül elkezdődhetett a verseny. A diákok korcsoportonként álltak starthoz, a legnépesebb kategória az V–VI. osztályos haladó fiúké volt, legnagyobb számban pedig a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai képviseltették magukat. Bár eredetileg két futamot terveztünk, a reggeli félórás csúszás és az erős havazás miatt nagyon elhúzódott a verseny, így mindenki csak egyszer csúszott. A vidám rendezvény végén minden kategória három legjobbja oklevelet, virágot, Adrenalin Park belépőt, LEGO-utalványt, kabalát és érmet kapott. Reméljük, hogy minden versenyző felejthetetlen élményekkel tért haza, és sikerült még inkább megszerettetni velük ezt a népszerű téli sportot és a testmozgást.

És az eredmények… (A kolozsvári iskoláknál nem szerepel helységnév.) Lányok V-VI., kezdő: 1. Baloga Izabella (Báthory) 2. Dolha Kerekes Kata (Apáczai) 3. Bungur Petra Renáta (Báthory), haladó: 1. Kurucz Anita (JZsUK) 2. Budulac Éva Ágnes (Jósika, Torda) 3. Tunyogi Hanna (JZsUK). Fiúk V-VI., kezdő: 1. Rámay Zsolt (JZsUK) 2. Mihály Előd (Kós, Körösfő) 3. Benk Csongor (Ady, Kalotaszentkirály), haladó: 1. Györkös Ábel (Báthory) 2. Kötő Balázs (Apáczai) 3. Csató András (Talentum). Lányok VII-VIII., kezdő: 1. László Kinga (JZsUK) 2. Ludescher Jázmin Anna (JZsUK) 3. Pályai-Kiss Zsófia (JZsUK), haladó: 1. Veres Zsófia (JZsUK) 2. Pauer Petra (JZsUK) 3. Horváth-Bunea Aletta (Báthory). Fiúk VII-VIII., kezdő: 1. Bántó Tamás Mátyás (Ady, Kalotaszentkirály) 2. Bodola Brúnó (JZsUK) 3. Kovács Gergő (Báthory), haladó: 1. Hunyadi Norbert (Borbély József Isk., Tordaszentlászló) 2. Néda Dávid (Báthory) 3. Kovács Milán (JZsUK). Lányok IX-X., kezdő: 1. Juhász Kincső (JZsUK) 2. Székely Ágnes (JZsUK), haladó: 1. Szélyes Panna (Apáczai) 2. Incze-Bordi Terka (Apáczai). Fiúk IX-X., kezdő: 1. Bartha Márk (Báthory) 2. Furu Ákos (JZsUK) 3. Rúzsa Csanád (Báthory), haladó: 1. Fodor Ádám (JZsUK) 2. Farkas Ákos (Apáczai) 3. Köntös Roland (JZsUK). Lányok XI-XII., haladó: 1. Néda Zsófia (Báthory) 2. Egyed Zsófia (Báthory). Fiúk XI-XII., kezdő: 1. Szabó Péter (JZsUK) 2. Fekete László (JZsUK) 3. Ádámcsik Balázs (Református Koll.), haladó: 1. Szabó Milán (Báthory) 2. Filep Balázs (Báthory) 3. Györkös Áron (Báthory). Időeredmények a communitas.ro oldalon. (Kismihály Boglárka)

XIX. EKE-gyereksíverseny

Télies tavaszban, kiváló hóviszonyok mellett érkezett el március 18., a XIX. EKE-gyereksíverseny napja. Szombat reggel sziporkázó napsütés és mínusz fokok, no meg 25 önkéntes szervező fogadta a 91 versenyzőt és hozzátartozóikat. A 42 lány és 49 fiú 7-7 korcsoportban állt a kb. 300 m hosszú gyermek óriás-műlesiklás pálya rajtjához. A Kolozs megyeieken kívül szatmári versenyzők is indultak. A legtöbben – 16-an – a 7–8 éves fiúk korcsoportjában siklottak. Mindenki nyereményben részesült, a résztvevők emlékcsuprot, faérmet, csokit, legót, narancsot kaptak, a nyertesek érmet és kupát is meg különféle díjakat.

A gyereksíverseny legfiatalabb versenyzője a 4 éves Lokodi Márton FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

Lányok: 3–4 évesek: 1. Módi-Gedő Anna-Míra 2. Süket Anna; 5–6 évesek: 1. Cososchi Alexandra 2. Török-Mihók Szófia 3. Hari Éva; 7–8 évesek: 1. Chiorean Alia 2. Pop Denisa Florina 3. Székely Orsolya; 9–10 évesek: 1. Vizi Hanna 2. Crișan Sophia 3. Szakács Renáta-Zsanett; 11–12 évesek: 1. Damache Oana Bianca 2. Mureșan Emma 3. Călugăr Ana; 13–14 évesek: 1. Veres Zsófia, Spătaru Briseis 2. Feneșan Irina 3. Kurucz Anita; 15–16 évesek: 1. Damache Daria Daniela 2. Mic Alesia Maria. Fiúk: 3–4 évesek: 1. Lokodi Márton; 5–6 évesek: 1. Feneșan Petru Aron 2. Geiger Richárd József (Szatmárnémeti) 3. Hajdu David; 7–8 évesek: 1. Vizi Nándor 2. Monoses Felix 3. Lokodi Bálint; 9–10 évesek: 1. Bakos Ádám Márk 2. Oltean Remus Alexandru 3. Tamás Vencel; 11–12 évesek: 1. Martinescu Richard 2. Cristolțean Dragoș Andrei 3. Mureșan Andrei; 13–14 évesek: 1. Hunyadi Norbert 2. Fedoreac Mihai Ștefan 3. Veres Kende. Időeredmények és további helyezések a siverseny.ekekolozsvar.ro oldalon. (Veres Ágnes)

A csoportképet a részvevők fele bírta csak kivárni a gyereksíversenyen FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

IV. Hangay Oktáv Családi Síverseny

Vasárnapra tavasztündér már megrázta ruháját és takarodót fújt a télnek, a verőfényes napsütést lágy hó és meleg kísérte. A pályabírók közül többen is rövid ujjú pólóban segédkeztek a pályaépítésben.

Fiatalokat megszégyenítő kecsességgel csúszott a családi síverseny rangidőse, a 79 éves László András FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

Idén 21 csapatban 70 versenyző állt rajthoz a sísportot Erdélyben 1895-ben meghonosító Hangay Oktávról elnevezett családi síversenyen. A nagytaták is a négyéves apróságok lendületével és elszántságával ereszkedtek le a kapuk között. E verseny a sportszerető síző családok téli ünnepe, célja a család összetartásának erősítése, ezért örültünk annak, hogy idén két háromgenerációs család is rajthoz állt. A László család örökifjú nagytatája, András közel nyolcvanévesen korát meghazudtoló könnyedséggel ereszkedett le a kapuk között, a végén pedig megmutatta nekünk több mint félévszázados síbakancsát, amely biza nem tartja olyan jól a lábat, mint a mai modern változatok, így nehezebb benne sízni. A Snowflakes csapat korelnöke, Müller László lányával és két unokájával nevezett be a versenyre, ahol különböző generációk alkották a csapatokat: indulhattak szülők gyerekeikkel vagy nagyszülők gyerekeikkel-unokáikkal.

Családi síverseny: 21 csapat, 70 versenyző – eredményhirdetéskor senki nem maradt üres kézzel FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

Az eredmények megállapításakor a tagok idejét összeadva alakult ki a család ideje. Íme, a dobogós helyezések: 5 vagy többtagú családok: 1. Szélyesék (Szélyes Levente, Erzsébet Éva, Panna, Villő, Édua és Róza – az 5 legjobb időt vettük figyelembe) 2. Kormos (Kardos János, Magdolna, Botond, Csongor és Tímea) 3. Lakers Team (Lokodi Ferenc, Balázs, Bálint, Ferkó és Márton); 4 tagú családok: 1. Hópárducok (Veres Márton Zoltán, Ágnes, Zsófia és Kende) 2. Snowflakes (Müller László, Ciubăncan Müller Renáta, Eric és Néva) 3. Lavina (Kurucz Attila, Anita, Endre Dániel és Régeni Éva); 3 tagú családok: 1. Suhanók (Néda Tamás, Zsófia és Dávid) 2. Csillag (Veres Bendegúz, Melinda és Villő Etelka) 3. Hó-Yetti-k (Vassy Loránd, Ákos és Léda); 2 tagú családok: 1. Dupla B (Pethő Barna és Borisz) 2. Stormtroopers (Șpan Dana és Mihnea Ștefan) 3. Bogarak (Dascăl Tibi és Szávics Lili). A legnépesebb résztvevő családnak járó Vándorkupát idén is a hattagú Szélyes család vihette haza. Időeredmények és további helyezések a csaladisi.ekekolozsvar.ro oldalon. (Veres Ágnes)

(Borítókép: Az EKE-gyereksíverseny 91 résztvevője közül Hunyadi Norbert érte el a legjobb eredményt 28 másodperccel és 5 századdal FOTÓ: LŐRINCZ FERENC)