Sertéspestis: az államfő a kormányt vádolja; a főügyészség kivizsgálásba kezdett

Sertéspestis: az államfő a kormányt vádolja; a főügyészség kivizsgálásba kezdett
Klaus Johannis államfő arra szólította fel az illetékes intézményeket, hogy kezdjenek kivizsgálásba arra vonatkozóan, miként próbálták a felelős hatóságok megakadályozni az afrikai sertéspestis vírusának elterjedését, és ennek érdekében milyen intézkedéseket hoztak. Johannis arra figyelmeztetett, hogy a kormánynak és a miniszterelnöknek felelősséget kell vállalnia azért, hogy a betegség feltartóztatására hozott lépések eredménytelennek bizonyultak.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a késlekedve, egyeztetés nélkül meghozott és hiányos intézkedések vezettek oda, hogy a sertéspestis annyira elterjedt, hogy már az egész romániai állattenyésztési ágazatot veszélyezteti. Johannis szerint a kormány közvetlenül felelős az afrikai sertéspestis vírusa okozta országos válságért, lévén, hogy az összes érintett európai ország közül itt növekedett a leggyorsabban a fertőzési gócok száma.
Az államfő emlékeztet, hogy a kormánynak már 2017-ben gyakorlatba kellett volna ültetnie az afrikai sertéspestis terjedését megfékező intézkedéseket, miután az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-Biztonsági Főigazgatósága figyelmeztette Romániát a küszöbön álló veszélyre. Szakértők szerint a hazai Állategészségügyi és Élelmiszer-Biztonsági Hatóság (ANSVSA) felületesen kezelte az uniós ajánlásokat, nem vezette be azokat a fokozatos intézkedéseket, amelyeket az országos sertéspestis-megelőzési program előír. Az államfő hozzá nem értéssel és felelőtlenséggel vádolta meg a kormányt.

A legfőbb ügyészség arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy ellenőrzésekbe kezdtek arra vonatkozóan, ahogy az illetékes hatóságok az afrikai sertéspestis kérdését kezelték. A legfőbb ügyészséghez közel álló források szerint az ellenőrzéseket egyrészt hivatalból, másrészt több feljelentés alapján indították el, amelyek az utóbb időszakban érkeztek az ügy kapcsán.