Sepsiszentgyörgyi vendégjáték a kolozsvári Reactorban

Sepsiszentgyörgyi vendégjáték a kolozsvári Reactorban
Romániai napló. Sepsiszentgyörgy című előadásával vendégszerepel Kolozsváron a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház március 25-én, szombaton délután 5 órától és este 7 órától a Reactor de creație și experiment (Alkotói és kísérleti reaktor) székhelyén (Petőfi Sándor utca 4 szám). A Carmen Lidia Vidu rendezte produkció magyar felirattal tekinthető meg.

„Egy napló az őszinteség kísérlete, és egyedivé, vagyis művészi alkotássá akkor válhat, mikor egy átgondolt, jól felépített szerkezeten keresztül a gondolat intimitását tárja fel, amely folyamatosan elrejt és felfed egyaránt. Egy városnak nem csupán egy arca van, hogy milyen, az annak függvénye, ki és honnan nézi. Sepsiszentgyörgy Carmen Lidia Vidu Romániai Naplójában az Andrei Mureşanu Színház néhány színészének szemszögéből látszik”, olvasható a társulat közleményében.

Az előadás többek között arra keresi a választ, tényleg be lehet-e hatolni egy város intimitásába? Hol és hogyan? Lopakodva, javasolja a rendezőnő, és lakosainak olyan oldalait megközelítve, amelyeket ritkán vagy soha nem tárnak nyilvánosság elé. „Titkok és leleplezések játéka kezdődik, a hat színész életének pillanatfelvételeiből összerakva: honnan származnak, szülőkről, nagyszülőkről, félelmekről és türelemről, útjukról, amely Sepsiszentgyörgyre vezetett, román nyelvről és magyarokról, az első rácsodálkozásokról, kezdetekről, lakásokról, szomszédokról, kedvenc házról, egy macskáról, albérletekről, költözésekről, keresésekről... A boldogság pillanatairól, zodiákusról, zenéről, ellenszenvről, feszültségről, szenvedélyről, képmutatásról, arroganciáról, koholmányokról, túlzásokról, magyar nyelvű manele-ről, tetoválásokról, az első bemutatóról és a halálról, amely legyőzi a színházat... És végül a türelem művészetéről”, olvasható a beharangozóban.

A Romániai napló egy olyan párbeszéd tere, amelyet Carmen Lidia Vidu nyitott, abból a célból, hogy megismerje saját generációját, és ezen keresztül egy olyan Romániát, amely nem szerepel a televíziós műsorokban és a turisztikai ajánlatokban.

Szereposztás: Elena Popa, Ioana Alexandrina Costea, Sebastian Marina, Ion Fiscuteanu, Daniel Rizea, Alexandru Constantin Apostol. Fotó / Video: Vargyasi Levente. Zene: Luiza Zan, Kónya-Ütő Bence. Jelmez: Raluca Alexandrescu. Rendező: Carmen Lidia Vidu.