Sajátos megoldás az Izrael-ellenes plakátok eltávolítása helyett: „Érvénytelen”

Sajátos megoldás az Izrael-ellenes  plakátok eltávolítása helyett: „Érvénytelen”
A városházát, Izrael romániai nagykövetségét és a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) egyaránt értesítette a Kolozsvári Zsidó Hitközség a városban megjelent, Izrael-ellenes plakátokról, amelyek a Tel-Avivben szervezett Eurovíziós Dalfesztivál bojkottjára buzdítanak – tájékoztatott kedden a Hitközség elnökének, Schwartz Róbertnek a közlését idéző Mediafax hírügynökség. A Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének (FCER) elnöke, Aurel Vainer külön közleményben kérte fel a helyi hatóságokat, hogy távolítsák el az uszítónak minősített plakátokat.

„Fel vagyunk háborodva a Kolozsvár utcáin megjelent, Izrael-ellenes plakátok abszurd tartalma miatt, amely arra ösztökéli a járókelőket, hogy bojkottálják az Eurovíziót. A szerzők érve szerint Romániának szolidárisnak kell lennie Palesztinával, ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy „elfoglalt területen” szervezzenek előadásokat. A súlyos dolog az, hogy az ilyen jellegű plakátok gyűlöletkeltőek, másrészt, Tel-Avivot minősítik „elfoglalt területnek” – derül ki az Aurel Vainer által aláírt közleményből.

Az FCER a városházának címzett felkéréshez csatolta két olyan városi hirdetőoszlop fényképét is, amelyeken az ominózus plakátok is szerepelnek. A helyhatóság el is járt az ügyben: amint képünkön látható, nem távolították el őket, hanem egy vagy két haránt irányú, a plakátnál jóval kisebb méretű fehér lapra fekete betűkkel kiírták, hogy Érvénytelen (Anulat). Mindamellett, a belvárosban továbbra is több helyütt ott vannak még a falragaszok.

Amint arról már a plakátok felbukkanása után beszámoltunk, a plakátokat a Románia-Palesztina Szolidaritása (Solidaritate România-Palestina) nevű, a Facebookon is elérhető csoport jegyzi, az Eurovision szó v betűje egy kettéhasadt szívre emlékeztet, melynek közepén a villámalakú törésvonalak az SS hírhedt jelképét idézik. Az izraeli-palesztin konfliktust idéző, foglyokat, sebesülteket, elhunytakat is ábrázoló fotósorok mellett a plakát célját egyértelművé teszik a román nyelvű feliratok: a Bojkott, illetve a felszólítás, miszerint: Elfoglalt területen ne legyenek előadások!

Fotó: Rohonyi D. Iván