Izrael-ellenes, náci jelképes feliratok jelentek meg Kolozsváron

Izrael-ellenes, náci jelképes feliratok jelentek meg Kolozsváron
Izrael-ellenes, s az idei Eurovíziós Dalfesztivál izraeli megszervezése ellen tiltakozó falragaszok jelentek meg több helyütt Kolozsváron. A Művészeti Múzeum kiállításának plakátján, amelyet a független Izrael kinyilvánítása óta eltelt 71 év kapcsán szerveztek, a gyűjtő, Andrei Klein fotójára „szemellenzőként” ragasztották rá a fekete alapon fehér betűkkel kiírt Eurovision, és az Izrael 2019 feliratot. A szóban a v betűt egy megtört szívhez hasonlóan stilizálták, a villám alakú hasadás viszont az SS hírhedt jelképrendszeréhez tartozó szimbólumot formázza. A plakátokat a Románia-Palesztina Szolidaritása (Solidaritate România-Palestina) csoport jegyzi, amely a Facebook közösségi oldalon önkéntesekből álló, nem politikai szervezetként határozza meg magát. Schwarz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke lapunknak elmondta: sajnálatosnak tartja, és elítéli ezt a fajta megnyilvánulást.

A Románia-Palesztina Szolidaritása elnevezésű csoport plakátjait vízszintesen három sorra tagolták; a középső sorban látható a nagyméretű stilizált betűkkel kiírt Eurovision szó, melynek v betűje egy kettéhasadt szívre emlékeztet. A villámalakú törésvonalak viszont az SS jelképét idézik, amelyet a hírhedt szervezet eleve a lesújtás rémével riasztó szimbólumként használt. Az alsó és a felső sorban fényképek sora látható, rajtuk izraeli katonák által kísért gyermekkel, sebesülttel, palesztin zászlóval burkolt, végtisztességre váró halottakkal, tüntető palesztin nőkkel, az Izraelt Ciszjordániától elválasztó, határerődítménynek szolgáló fallal. Az izraeli-palesztin konfliktust idéző fotósor mellett a plakát célját egyértelművé teszik a román nyelvű feliratok: a Bojkott, illetve a felszólítás, mely szerint: Elfoglalt területen ne legyenek előadások!

„Kellemetlen és sajnálatos, hogy egyesületek vagy intézmények ilyen formában tiltakoznak Izrael ellen. Én nem tudom a szólás-, vagy véleményszabadság határát meghatározni, de elítélendőnek tartom, hogy ilyen formában, ilyen jellegű plakátokat terjesztenek, amelyek ellenérzést, haragot kelthetnek” – mondta lapunknak Schwarz Róbert. „Sajnálatos az is, hogy oly módon próbálnak társadalmi és politikai problémákat orvosolni, hogy közben embereket uszítanak emberek ellen. Nem ilyen módszerekkel kellene az arab világ érdekeit, elképzeléseit megvédeni” – tette hozzá a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke.

A Románia-Palesztina Szolidaritása csoport a Facebook-oldalán olvasható leírás szerint, független nem-politikai szervezetként definiálja magát, amely „igazságért kampányol a palesztin emberek számára, és arra törekszik, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az emberi jogok és a nemzetközi jog megsértésére az elfoglalt területeken, valamint az izraeli-palesztin konfliktus történelmi hátterére.”

Az Eurovíziós Dalfesztivált idén Izrael látja vendégül, első elődöntője kedden, második csütörtökön lesz Tel-Avivban. Előbbin a magyarországi énekes, Pápai Jocó, utóbbin pedig a Romániát képviselő, kanadai származású Ester Peony énekesnő is versenybe lép.

Fotó: Rohonyi D. Iván