Saját műveit adta elő az alig huszonéves német tehetség

Saját műveit adta elő  az alig huszonéves német tehetség
Saját szerzeményeit adta elő Martin Sturm fiatal német orgonaművész augusztus 9-én a Farkas utcai református templomban megtartott koncerten. Merész vállalkozás, mondhatjuk, ugyanakkor dicséretes is, hogy az alig huszonöt éves zenész már teljes szólóestet betöltő műveket komponált.

Szépség és közérthetőség – ez a két sajátosság, amely már az első perctől „tapintható” volt Sturm műveiben. Dallamvonalára egyaránt jellemző a népdal egyszerűsége és tisztasága, továbbá az éteri kifinomultság. Harmóniavilága is sokszínű: hol a klasszikus összhangzattan segítségével irányítja-fűzi az akkordokat, hol egyéni stílusa kerül előtérbe. A koncerten előadott hat mű – amelyek között volt világi és vallásos is – szép egységet alkotott. Művészi habitusára nem annyira a fiatalokra jellemző lázadás, „fenegyerekes­kedés” volt jellemző, inkább az érettség, nyugalom, kiegyensúlyozottság. Műveit hallgatva – amelyeket a szerző improvizációknak nevez – nem a rögtönzésszerűség, hanem az alkotás könnyedsége kerítette hatalmába a közönséget.

Martin Sturm orgonaművészről elmondhatjuk: ragyogó tehetség. Ez a megállapítás egyaránt érvényes hangszeres előadói és zeneszerzői tevékenységére. Alig huszonöt éves, de már szerte Európában hírnevet szerzett magának. Szépen ívelő karrierje szerteágazó: a zeneszerzés és hangszeres előadói munkássága mellett a würzburgi zeneakadémia oktatója, különböző stílusú zenei projektek megvalósítója stb. A hazai tehetségek felkarolása mellett nagyon jó elgondolás volt egy fiatal, sikeres külföldi vendég meghívása a nyári hangversenysorozat alkalmával.