Romániai könyvkiadók is részt vesznek a Londoni Nemzetközi Könyvvásáron

Romániai könyvkiadók is részt vesznek a Londoni Nemzetközi Könyvvásáron
Románia is részt vesz a 46. Londoni Nemzetközi Könyvvásáron március 14-e és 16-a között. Az Olympia kiállítótérben megrendezett vásáron könyvbemutatókon, beszélgetéseken és más különleges rendezvényeken vehetnek részt az érdeklődők.

A londoni Román Kulturális Intézet (ICR) közleménye szerint a könyvvásáron 30 romániai könyvkiadó több mint 500 új könyvvel jelentkezik. A könyvvásáron nem csak az új köteteket mutatják be, jó lehetőség a romániai könyvkiadók bemutatkozására és szakmai beszélgetések folytatására is.

„Románia ez évi részvételét a londoni könyvásáron Benjamin Fondane költőnek és filozófusnak dedikálja. Fondane a két világháború közötti időszak egyik meghatározó alakja volt, a nemzetközi köztudatba a nemrég a New York Review of Books Kiadó gondozásában megjelent két kötetével, Cinepoems and Others, angol nyelvre fordított verseskötetével és az Existential Monday című, esszéket tartalmazó könyvével került be” – olvasható továbbá a kulturális intézet közleményében.

A könyvvásáron bemutatnak egy Grete Tartler és Peter Forbes által szerkesztett, a Vremea Kiadónál 2016-ban megjelent kétnyelvű antológiát kortárs íróktól, Poezie și știință címmel. Emellett bemutatják Visky András Barrack Dramaturgy: Memories of the Body, az Intellect Books gondozásában, 2017-ben megjelent antológiáját.

A háromnapos rendezvényre ellátogatnak Gabriela Adameșteanu, Alexandru Vakulovski és Carmen-Francesca Banciu írók, Mircea Martin, Ramona Fotiade és Claudiu Turcuș egyetemi tanárok, Peter Forbes író és szerkesztő, Nicholas Lezard újságíró és kritikus, Andrew Rubens és Alistair Ian Blyth kritikusok és Maia Morgenstern színésznő is.

A Londoni Könyvvásár nemzetközi szinten az egyik legelismertebb és legfontosabb rendezvény a könyviparban, ebben az évben az eseményre 57 országból több mint 1500 kiállító érkezik, köztük Románia is, aki tizedik alkalommal mutatkozik be a könyvvásáron.