Romániában több mint húszezer gyereknek mindkét szülője külföldön dolgozik

Romániában több mint húszezer gyereknek mindkét szülője külföldön dolgozik
Romániában 21 ezer gyermeknek mindkét szülője külföldön dolgozik, és csaknem 74 ezer kiskorút csak egy szülő nevel, a másik pedig Nyugat-Európában vállal munkát - ismertette ma a hivatalos adatokat a Mentsétek meg a gyermekeket civil szervezet.

A gyermekvédelmi szervezet közleményében emlékeztet: Romániában a rendszerváltás után jelentős társadalmi problémává vált a Nyugat-Európában dolgozó szüleik által otthon, rokonok felügyelete alatt hagyott kiskorúak ügye. A külföldi munkavállalás miatt szétszakadt családok 79 százalékának a jövőben sem áll szándékában a családegyesítés - mutat rá a szervezet.

A Mentsétek meg a gyermekeket szerint a hivatalos adatok nem tükrözik a valóságot, a rokoni felügyelet alatt hagyott romániai kiskorúak száma sokkal nagyobb.

A közlemény idézi a romániai gyermekvédelmi hatóság tavaly szeptemberi adatait, amelyek szerint 73 868 romániai gyereknek legalább az egyik szülője külföldön él, míg 21 276 kiskorúnak egyik szülő sem viseli gondját. A Nyugat-Európában munkát vállaló román állampolgároknak csupán 7 százaléka vinné magával a jövőben otthon hagyott gyermekét, 79 százalékuk viszont ezt nem tervezi - mutat rá a szervezet.

Nem áll a szülők szándékában hazatérni

A közlemény szerint a külföldön munkát vállaló szülők 41 százaléka kijelentette, nem áll szándékában visszatérni Romániába, 38 százalékuk hazatelepedne, a többi megkérdezett még nem döntött.

Többségük a romániai munkaerőpiactól teszi függővé a hazatérést, 39 százalékuk visszatérne, ha javulnának a munkakörülmények és a bérezés. 24 százalékuk az egészségügyi rendszer, 20 százalékuk pedig a társadalmi és politikai viszonyok javulását reméli.

A Mentsétek meg a gyermekeket 2010 óta támogatja a külföldön dolgozó romániai szülők otthon hagyott gyermekeit és gondozójukat, azóta 12 500 kiskorú és 8200 felnőtt részesült a szervezet szolgáltatásaiban. Tájékoztató-tudatosító kampányukkal 127 ezer személyt értek el, köztük a romániai gyermekvédelmi rendszerben dolgozó szakembereket is.

(Fotó: botosani.ro)