Mágnesként vonzza Kolozsvár a máshol élőket

Második alkalommal lett a legjobb egyetemi város a megyeközpont

Mágnesként vonzza Kolozsvár a máshol élőket
Az elmúlt tíz évben Kolozs megyébe, pontosabban Kolozsvárra és a metropoliszövezethez tartozó vidéki településekre több mint hetvenezren költöztek az ország többi megyéjéből. Ugyanakkor közel tízezerre tehető azon Kolozs megyei lakosok száma, akik külföldre költöztek munkavégzés céljából, eközben pedig a környező megyékből több ezren költöztek ide. Kolozsvár vonzása az egyetemeknek is köszönhető: a város második alkalommal nyerte el a legjobb romániai egyetemi központ címet – derül ki a QS egyetemi rangsorából.

Daniel David, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora kifejtette: a most elnyert cím fontos, de nem meglepő, mivel itt működik az ország legrégebbi és legnagyobb egyeteme, és további öt fontos állami egyetem. Daniel David szerint az előkelő első hely úgy őrizhető meg, ha a kolozsvári egyetemek és a helyi hatóságok együttműködnek.Több mint hetvenezer romániai lakos költözött az utóbbi tíz évben Kolozs megyébe vagy Kolozsvárra. A legtöbben, 15.500-an Szilágy megyéből érkeztek. A sorban Fehér megye következik (13 ezerrel), majd Beszterce-Naszód (12.500). Bukarestből 6800-an, Maros megyéből 11.900-an, Máramaros megyéből 8 ezren, míg Hunyad megyéből 5900-an választották ezt a megyét. Ugyanakkor tízezerre tehető azon Kolozs megyei lakosok száma, akik külföldre vagy más romániai megyébe költöztek az elmúlt évtizedben.

A 2021-es népszámlálás adatai szerint országos szinten a romániai lakhelyű, de életvitelszerűen nem itt élő lakosok száma 457 ezer.  Közülük 111 ezren élnek Olaszországban, 89 ezren Németországban, 67 ezren Angliában, 57 ezren Spanyolországban, 28 ezren Franciaországban és 18,7 ezren Ausztriában huzamosabb ideig. A külföldön élők 80 százaléka 54 év alatti. A legtöbben (166.463-an) 25-54 év közöttiek. Városról 131.622 lakos, míg vidékről 325.948-an származnak. A közel félmillió elköltözött román állampolgár több mint tíz százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik; a líceumot vagy szakiskolát végzettek aránya nagyjából megegyezik. A munkavállalás céljából külföldre távozott romániai lakosok több mint hatvan százaléka már elhelyezkedett, közel tizenöt százalék pedig munkahelyet keres. Felsőfokú tanulás céljából kevesebb mint tíz százalék választott más országot.

A QS egyetemi rangsora második alkalommal nevezte ki Kolozsvárt a legjobb egyetemi városnak, a nemzetközi rangsorban pedig Kolozsvár a 137-en helyen áll, míg Bukarest a 141-en. A rangsorban több mint százhatvan várost értékeltek, az első tíz helyezett London, Tokió, Szöul, Melbourne, München, Párizs, Sydney, Berlin, Zürich és Boston. A nemzetközi QS rangsor az egyetemmel kapcsolatos mutatókat és az életminőséget vizsgálja, és állítja össze a listát 2019-től kezdődően. Kolozsvár tavaly is szerepelt a rangsorban.

„Nagyon fontos, hogy Kolozsvár már második alkalommal foglalja el az első helyet Romániában, mint a legjobb egyetemi város. Ám ez nem szokatlan, ha figyelembe vesszük, hogy itt működik az ország legrégebbi és legnagyobb egyeteme, a Babes-Bolyai Tudományegyetem. A másik öt állami egyetem is hivatkozási alapot képez országos szinten. Jó lenne megőrizni ezt a helyet oly módon, hogy az egyetemek és az önkormányzat együtt dolgozik az életminőség javításán” – nyilatkozta Daniel David, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora és a Kolozsvári Egyetemek Szövetségének elnöke.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)