Románia teljeskörű schengeni csatlakozásáról tárgyalt Párizsban Cătălin Predoiu belügyminiszter

politikusok
Cătălin Predoiu belügyi tárcavezető (balról) és Burce Retailleau francia belügyminiszter. Forrás: Cătălin Predoiu/Facebook
Románia mielőbbi teljeskörű schengeni csatlakozásáról, illetve az EU és a kétoldalú kapcsolatok naprendjén lévő aktuális kérdésekről tárgyalt Párizsban a francia hivatali kollégájával, Bruno Retailleauval Cătălin Predoiu belügyminiszter – számolt be szombaton a belügyminisztérium.

A belügyi tárca közleménye szerint a Bukarest kiemelt uniós partnereivel folytatott megbeszélések sorába illeszkedő találkozón a román politikus ismertette a migráció kezelésében és a határok védelmében elért romániai eredményeket.

A megbeszélésen Predoiu rámutatott, hogy a teljeskörű schengeni csatlakozás továbbra is Románia legfontosabb célkitűzése, amelyért a belügyminisztérium „napi szinten dolgozik” – írja az Agerpres hírügynökség.

A közlemény szerint Franciaország támogatja, hogy Románia mielőbb csatlakozzon a szárazföldi közlekedésben is a belső határellenőrzés nélküli övezethez. A találkozón Bruce Retailleau miniszter elismerését fejezte ki Románia eredményeiért.

„A migrációs és menekültügyi paktumot a lehető leggyorsabban végre kell hajtani. A Frontexet meg kell erősíteni. A schengeni tagállamoknak készen kell állniuk arra, hogy a schengeni eljárásoknak megfelelően akár a határellenőrzést is visszaállítsák, de csak akkor, ha a helyzet azt megköveteli” – mondta Predoiu a megbeszélésen.
A román miniszter emlékeztette tárgyalópartnerét, hogy a szomszédos államokkal egyeztetett intézkedéseknek köszönhetően „szinte nullára” csökkent a migrációs nyomás Románia határain. Hangsúlyozta, hogy Románia az év végéig a schengeni térség teljes jogú tagja szeretne lenni, és számít valamennyi szövetségesének támogatására a cél elérésében. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Sem konkrét időpontot, sem a román tisztségviselők által remélt pozitív jelzéseket nem tartalmaz az Európai Unió (EU) bel- és igazságügyi, valamint belügyminiszterei tanácsának (LIBE) csütörtöki, luxembourgi ülését követően kiadott hivatalos közlemény a Románia és Bulgária Schengen-csatlakozását illetően. A közlésben annyi áll, hogy a Bulgáriával és Romániával közös belső szárazföldi határellenőrzés megszüntetésének időpontjának meghatározásához új határozatra lesz szükség, írja a Hotnews hírportál. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter már a találkozó előtt jelezte, hogy Bécs továbbra is ellenzi Románia és Bulgária teljes körű schengeni tagságát. Az uniós szakminiszterek következő ülése december 12–13-án lesz.
Belpol