Orbán–Ciolacu találkozó: gyorsvasútról, Schengenről egyeztettek

tárgyalás
Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Marcel Ciolacu kormányfő Bukarestben. Fotó: MTI
Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott pénteken Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel. A két vezető a magyar-román kapcsolatok aktuális kérdéseiről egyeztetett.

A megbeszélésen az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is jelen volt. Havasi Bertalan közlése szerint Orbán Viktor biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy az EU Tanácsának soros elnökeként Magyarország ősszel napirendre veszi Románia teljes körű schengeni csatlakozásának ügyét. 

Marcel Ciolacu a Facebook oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: Orbán  .„Ma pragmatikus megbeszélést folytattam Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével a kétoldalú együttműködésünk közös érdekű témáiról. Kereskedelmünk összesen mintegy 13 milliárd eurót tesz ki, és a magyar hivatali kollégával egyetértettünk abban, hogy még mindig vannak kiaknázatlan lehetőségek” – írta Marcel Ciolacu pénteken a Facebookon. Orbán Viktor csütörtökön este érkezett meg Tusnádfürdőre, onnan utazott el tárgyalni Bukarestbe, szombaton pedig megtartja szokásos nagyszínpadi előadását Tusnádfürdőn. 

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélését követően Marcel Ciolacu kormányfő Facebook-bejegyzésében tudatta: egyetértettek abban, hogy a Bukarest-Budapest nagysebességű vasúti összeköttetés regionális érdekű stratégiai projekt, a közép-európai régió vasúti hálózatainak fejlesztésével függ össze.

Ciolacu kijelentette továbbá, „Románia számít Magyarország őszinte fellépésére az európai stratégiai menetrend megerősítése tekintetében”, tekintettel arra, hogy ebben a félévben Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, és köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez a szárazföldi közlekedés szintjén is. 

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora pénteken az Agerpres hírügynökségnek úgy értékelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok és a Románia szomszédságban zajló háború tekintetében egyaránt rendkívül fontosnak tartja Marcel Ciolacu és Orbán Viktor magyar találkozóját. „Magyarország és Románia kulcsszerepet játszik a NATO- és EU-szintű döntések közös végrehajtásában. A mi országaink nyújtották a legtöbb támogatást az állampolgároknak, akik megpróbálnak elmenekülni az ukrajnai katonai konfliktusból. A Magyarország és Románia közötti együttműködés, a két uniós tagállam miniszterelnöke közötti állandó párbeszéd rendkívül fontos” – hangsúlyozta.