Elodázták a Schengen-csatlakozásról való döntést újból

Gerhard Karner:„jó úton haladunk, de még nem vagyunk az út végén”

Sem konkrét időpontot, sem a román tisztségviselők által remélt pozitív jelzéseket nem tartalmaz az Európai Unió (EU) bel- és igazságügyi, valamint belügyminiszterei tanácsának (LIBE) csütörtöki, luxembourgi ülését követően kiadott hivatalos közlemény a Románia és Bulgária Schengen-csatlakozását illetően. A közlésben annyi áll, hogy a Bulgáriával és Romániával közös belső szárazföldi határellenőrzés megszüntetésének időpontjának meghatározásához új határozatra lesz szükség, írja a Hotnews hírportál. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter már a találkozó előtt jelezte, hogy Bécs továbbra is ellenzi Románia és Bulgária teljes körű schengeni tagságát. Az uniós szakminiszterek következő ülése december 12–13-án lesz.

A közlemény szerint a LIBE annyit állapított meg, Románia és Bulgária bemutatta a határaik védelmére hozott intézkedéseket, és hogy a tanácsnak új határozatot kell hoznia az ügyben. Mint ismert, az EU tanácsának különböző miniszteri formációinak ülésein mindig az EU soros elnökségét betöltő ország minisztere elnököl. A soros elnökséget most Magyarország tölti be, így a LIBE Pintér Sándor magyar belügyminiszter vezetésével ült össze. 

„Az elnökség beszámolt arról, hogy a schengeni vívmányokat teljes körűen végrehajtották Bulgáriában és Romániában. Mint ismert, a Tanács 2023. december 30-án úgy döntött, megszünteti a légi és tengeri határellenőrzést a Bulgáriával és Romániával közös légi és tengeri határokon” – emlékeztet a LIBE közleménye. 

A közlemény tartalmazza a Tanács magyar elnökségének támogató álláspontját is. „A schengeni térség továbbra is jelentős migrációs nyomásnak van kitéve, és egyértelmű számunkra, hogy ezt a témát továbbra is kiemelt prioritásként kell kezelnie minden tagállamnak. Ugyanakkor, továbbra is elkötelezettek vagyunk Bulgária és Románia mielőbbi teljes körű schengeni tagságának biztosítása mellett” – jelentette ki Pintér Sándor magyar belügyminiszter az értekezletet követően.

„A miniszterek az EU külső határai ellenálló képességének növelésére, különösen a határellenőrzések minőségének javítására és a harmadik országokkal való együttműködés fokozására összpontosítottak. Számos delegáció hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megfelelő forrásokat biztosítsanak a külső határok védelméhez, és biztosítsák az uniós információs rendszerek teljes körű használatát. A tárcavezetők hangsúlyozták továbbá a Frontex szerepét is a tagállamok és azon harmadik országok támogatásában, amelyekkel megállapodást kötött” – részletezi a LIBE közleménye.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a LIBE ülése előtt azt hangsúlyozta, még nem érett meg az idő arra, hogy Románia és Bulgária szárazföldön csatlakozzon a schengeni övezethez – írta a kurier.at portál. A politikus kiemelte, a határellenőrzések szigorítása számos országban a migrációs nyomás csökkenéséhez vezetett. Példaként említette az osztrák-magyar határt, ahol jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma. „Jó úton haladunk, de nem vagyunk az út végén” – fogalmazott az osztrák tárcavezető.

A LIBE értekezlete előtt Cătălin Predoiu román belügyminiszter kijelentette, Románia teljes mértékben készen áll arra, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez a szárazföldi határokkal is.

„Minden kritériumot teljesítettünk ahhoz, hogy beléphessünk szárazföldi határokkal a határellenőrzés-mentes övezetbe. Tökéletesen végrehajtjuk a tanács által tavaly decemberben elfogadott, a légi közlekedésre vonatkozó schengeni határozatot. A határrendészet erőfeszítései és a rendőrségi együttműködés révén jelentősen csökkentettük az illegális migrációt. Továbbra is alkalmazzuk az összes schengeni eljárást, és készen állunk az összes schengeni eszköz végrehajtására” – részletezte Predoiu az Agerpres szerint.

Elmondta: ezen a csütörtökön nem született döntés, annak előkészítése zajlott. „Egy ilyen döntésre való tekintettel folytatjuk továbbra is a tárgyalásokat kollégáinkkal. Továbbra is együttműködünk a tagállamokkal és az Európai Bizottsággal, hogy szigorúan biztosítsuk országunk, illetve rajta keresztül az EU határait” – nyomatékosította a román belügyminiszter. 

Marcel Ciolacu kormányfő azt nyilatkozta, bízik benne, hogy Románia teljes körű csatlakozása még idén megvalósul. Mint mondta, kapcsolatban van Karl Nehammer osztrák kancellárral, követi a fejleményeket, hogy milyen kormány alakul majd Ausztriában. A szeptemberi parlamenti választásokat ugyanis a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) nyerte, 29 százalékos aránnyal. A Herbert Kickl vezette párt győztesként magának követeli a kormányalakítás jogát, esetleges koalíciós partner azonban egyelőre nincs a „politikai láthatáron”.

PINTÉR SÁNDOR LÁT LEHETŐSÉGET AZ ELŐRELÉPÉSRE

Pintér Sándor magyar belügyminiszter a LIBE tanácskozását követő, Ylva Johansson európai uniós belügyi biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: Magyarországnak már régebben is kiemelten fontos volt a külső határok ellenálló képességének növelése. Hozzátette, ebbe a védelembe be akarnak vonni harmadik, EU-n kívüli országokat is. Elmondta, a tagállamok belügyminiszterei egyeztettek Románia és Bulgária schengeni övezethez történő teljes jogú csatlakozásáról is, amellyel kapcsolatban mind ő, mind pedig Ylva Johansson bizakodóan nyilatkozott. „Meghallgattuk Bulgáriát és Romániát arról, milyen előrelépéseket tettek annak érdekében, hogy ne csak a repülőterekről és kikötőkről jöjjenek e két országból a schengeni kedvezményeknek megfelelően az állampolgárok. Lehetőséget látunk arra, hogy ezt a teljes jogú schengeni tagságot is megtárgyaljuk a következő belügyi tanácson” – jelentette ki Pintér Sándor. Elmondta továbbá, hogy a tárcavezetők egyeztettek a külső konfliktusok – például az ukrajnai háború és a közel-keleti válság – Európai Unióra gyakorolt hatásáról is, illetve az ezekkel kapcsolatos megoldási lehetőségekről.