Román rendező a nemsokára kezdődő Berlinale zsűrijében

Román rendező a nemsokára kezdődő Berlinale zsűrijében
Az Arany és Ezüst Medve-díjas filmrendező, Radu Jude is tagja a február 16-án kezdődő 73. Berlinale Nemzetközi Filmfesztivál héttagú nemzetközi zsűrijének.

A zsűri elnöke Kristen Stewart amerikai színész-rendező, akit legtöbben talán az Alkonyat című filmsorozatból ismerhetnek. A zsűri tagjai Radu Jude oldalán: Golshifteh Farahani színésznő (Irán/Franciaország), Valeska Grisebach író-rendező (Németország), Francine Maisler producer (Amerikai Egyesült Államok), Carla Simón rendező-forgatókönyvíró (Spanyolország) és Johnnie To rendező-producer (Hongkong, Kína). Ők fognak dönteni arról, ki kapja az idei fesztiválon az Arany és az Ezüst Medvét. A díjakért tizenkilenc film versenyez, a nyerteseket február 25-én hirdetik ki.

Radu Jude több éven át a Berlinale népszerű meghívottja volt még azelőtt, hogy Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc) című filmjével 2021-ben elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Medvét. Először 2009-ben vetítették filmjét a Berlinalén, a fesztiválon volt A legboldogabb lány a világon (Cea mai fericită fată din lume) című film bemutatója. Az Aferim! 2015-ben Ezüst Medvét kapott, 2016-ban a Heges szívek (Inimi cicatrizate) című filmjét Locarnóban díjazták, két évvel később pedig a Karlovy Vary filmfesztivál legjobb filmjének járó Kristály Glóbuszt hozta el Bánom is én, ha elítél az utókor (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című alkotásával.

(Borítókép: Radu Jude a 2015-ös Berlinalén az Ezüst Medvével Fotó: IMDb)