Radu Jude: Nem hibásak a mai németek azért, ami a múltban történt

Kristályglóbusz Radu Judénak, különdíj a Virágvölgynek Karlovy Varyban

Radu Jude: Nem hibásak a mai németek azért, ami a múltban történt
Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari című filmjével nyerte az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját Radu Jude. Ez az első román film, amely 25 ezer dollár pénzjutalommal járó Kristályglóbuszt nyert Csehországban – adta hírül a Mediafax. A magyar elsőfilmes Csuja László Virágvölgye különdíjas lett.

 

Borítófotón balról jobbra: Olmo Omerzu, Jiří Konečný, Ada Solomon, Radu Jude (Forrás: KVIFF.COM)

„Radu Jude többek között cseh koprodukcióban készült filmjében 1941-es romániai etnikai tisztogatáshoz kapcsolódó történelmi eseményt rekonstruálnak egy utcai előadáshoz. A cím idézet Mihai Antonescu román politikustól, aki a Minisztertanács előtt mondta el ezt a mondatot abban az évben. A film a rendezői szándék szerint válasz erre a kijelentésre, ugyanakkor Hannah Arendt a gonosz banalitásáról írt gondolatait viszi tovább Godard-filmekre emlékeztető narratív formában.” – írja a Filmtett.ro.

– Egy közösség tagjaként egészen jelképes módon felelősséget érzel. És ha valaki rosszat tett, nem akarod hibásnak, felelősnek érezni magad. Pszichológiai szempontból talán könnyebb azt mondani: mi nem követtünk el ilyesmit. Számomra azt hiszem ennél fontosabb az, hogy egyazon közösségnek a tagjai vagyunk és ezt pragmatikusan kellene értelmezni, a közösségedet nem úgy kellene kezelned, mint a szurkolók a kedvenc focicsapatukat. A közösséghez tartozol, de bizonyos dolgokban kritikus is lehetsz. Ebben semmi problémát nem látok, és nem értem, hogy az embereknek ez miért okoz gondot. Miért lenne probléma elmondani, hogy 1945-ben egyes csehek halálmenetben vitték a németeket, ahol többezren vesztették életüket, hogy most sajnáljuk és képesek vagyunk látni, miért történt és hogyan. Mert nem hibásak a mai csehek azért, ami a múltban történt, nem hibásak a mai románok vagy a mai németek azért, ami volt. Miért ne vizsgálhatnánk meg azt, ami történt, próbáljuk megérteni miért történt és mit tanulhatunk belőle. Ez nagyon egyszerű – idézi a Mediafax Radu Jude rendezőnek a filmjéről Karlovy Varyban tett nyilatkozatát.

Radu Jude filmje szombaton az európai művészmozik hálózatának zsűrije által kiosztott Label Europa Cinemas díjat is megkapta.

Csuja László filmje, az amatőr főszereplőkkel játszott Virágvölgy az East of the West versenyprogram zsűridíját nyerte, a kategória fődíját Elizaveta Stishova elsőfilmje, a Kirgizisztánban játszódó Suleiman Mountain (Suleyman gora) kapta. A Virágvölgy napjaink Magyarországán játszódik. A történet szerint a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra – ismerteti az MTI.

További díjak: különdíjat kapott a Sueño Florianópolis, Any Kratz argentin rendező filmje, ide ment a legjobb színésznőnek járó díj is Mercedes Moránnak; a legjobb színész Moshe Folkenflik lett (Geula, izraeli); a legjobb rendező Olmo Omerzu (Winter Flies); dicséretet kapott a Jumpman (Podbrosy, orosz) és a History of Love (Zgodovina ljubezni, szlovén); a legjobb dokumentumfilm a Putin’s Witnesses (lett-svájci-cseh) lett, dokfilm különdíjas a Walden. A fesztivál elnökének díját kapta Jaromír Hanzlík cseh és Robert Pattinson brit színész.