Román Posta: növelik a béralapot

Jóváhagyta a Román Posta igazgatótanácsa a béralap törvényben előírt maximális szintre, azaz mintegy 105 millió lejjel történő növelését. A vállalat 2024-es költségvetés-tervezetét benyújtották a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztériumhoz, tájékoztatott az Agerpres hírügynökség.

A vállalat közleménye szerint az igazgatótanács „figyelemmel kíséri” a szakszervezettel folytatott tárgyalásokat a kollektív munkaszerződésről. Mint kiemelik, a részvényesek által is jóváhagyott 2023–2027-es vállalatirányítási terv elsődleges célkitűzése az alkalmazottak fizetésének növelése. Ennek érdekében hagyták jóvá a béralapnak a törvényben előírt maximális szintre, azaz mintegy 105 millió lejjel történő növelését. Hangsúlyozzák azt is, hogy a Román Posta széles körű modernizációs folyamaton megy át, amely átszervezéseket és technológiai beruházásokat is magában foglal, és célja a vállalat tevékenységének hatékonyabbá tétele.

A vezetőség szerint kizárólag a konstruktív és valós párbeszéd szolgálhatja a postai dolgozók érdekeit, a munkaügyi konfliktus eszkalálódását „mesterségesnek” tartják.A vállalat a Romániai Postai Alkalmazottak Szakszervezetének (SLPR) múlt heti tiltakozására reagált. Az érdekvédelmi szervezethez tartozó alkalmazottak múlt szerdán 8 órától 10 óráig beszüntették a munkát. Ez idő alatt az SLPR és az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) más tagszervezeteinek tagjai sztrájkőrséget álltak a Román Posta központi székhelye előtt.

A megmozdulást követően a BNS elnöke, Dumitru Costin bejelentette, hogy eredménytelenül zárultak a kollektív munkaszerződésről szóló tárgyalások, és március végén vagy legkésőbb április elején általános sztrájkba lépnek a postai alkalmazottak. A postai dolgozók 400 lejes fizetésemelést kérnek, valamint a hűségpótlék 5 és 10 százalék közötti növelését.