Iktatták az új kollektív munkaszerződést, beszüntették a sztrájkot a postai alkalmazottak

Véget ért szerda reggel a postai alkalmazottak általános sztrájkja, miután új kollektív munkaszerződésüket iktatták a területi munkaügyi felügyelőségen – jelentette be az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).

A Romániai Postai Dolgozók Szakszervezetének (SLPR) képviselői Bogdan Ivan kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter jelenlétében tárgyaltak kedd este a Román Posta vezetőivel, majd bejelentették, hogy amint iktatják az új kollektív munkaszerződést a területi munkaügyi felügyelőségen, a szakszervezet felhagy a sztrájkkal – tájékoztat az Agerpres.

Az egyeztetésen a felek megállapodtak arról, hogy 2024. július 1-től 3700 lejre nő a vállalati bruttó minimálbér, szeptember elsejétől pedig átlagban bruttó 420 lejjel emelik a fizetéseket. A miniszter szerint a béremelés mértéke nem lesz egységes, ez a szolgálati időtől és feladatkörtől is függ. Minderről a vállalat és a szakszervezetek képviselőiből álló bizottság dönt majd átlátható módon – nyomatékosította Bogdan Ivan. 
A posta vezetősége szerint a vállalat személyzeti állományának húsz százaléka sztrájkolt, a vonatkozó törvény értelmében ők nem kapnak fizetést azokra a napokra, amelyeken beszüntették a munkát. Azt is közölték, hogy a kifizetési naptárban rögzítetteknek megfelelően a nyugdíjak kézbesítése április 1-jén elkezdődött és április 15-éig lezárul.

Borítókép: Rohonyi D. Iván (a fotó a kolozsvári posta előtt készült, a márciusban tartott figyelmeztető sztrájk alkalmával)