Általános sztrájkba léphet a Román Posta

Általános sztrájkba lépnek a Román Posta alkalmazottai, ha a hónap végéig nem tudnak megállapodni a vállalat vezetőségével az új kollektív munkaszerződésről – közölte az Agerpres hírügynökség.

A postai alkalmazottakat is tömörítő Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke, Dumitru Costin csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, jelenleg nincs érvényes kollektív munkaszerződés, amely a postai alkalmazottak kollektív jogait és kötelezettségeit rögzíti. Közlése szerint hetek óta folynak a tárgyalások a szerződésről a szakszervezet és a vállalat vezetősége között, de nem sikerül dűlőre jutni, az álláspontok nem közelednek. Február 29-e a végső határidő a kollektív munkaszerződés véglegesítésére, ha addig nem készül el a dokumentum, elkezdik az aláírásgyűjtést, és megteszik a törvényben előírt többi lépést az általános sztrájk kirobbantására. 

A BNS alelnöke, Mircea Burlacu becslései szerint április 1-től fogják beszüntetni a munkát a postai alkalmazottak, ha nem teljesülnek követeléseik, addig más típusú tiltakozó akciókra készülnek.

Dumitru Costin beszélt arról is, hogy a Román Posta alkalmazottainak 60 százaléka minimálbért kap, függetlenül attól, hogy milyen munkát végeznek a vállalatnál, milyen képzettséggel rendelkeznek, vagy milyen felelősséggel jár a munkájuk. Emlékezetet arra, hogy 2019-től a vállalati bruttó átlagbér gyorsabb ütemben nőtt, mint az országos bruttó minimálbér, 2023-ban azonban megfordult ez a tendencia. 

A BNS elnöke szerint a vállalat a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló politikai érdekcsoport irányítása alatt áll, ezért felkérte Nicolae Ciucă pártelnököt, hogy „haladéktalanul kezdje el a kártevőirtást a Román Posta menedzseri körében”. 

A Román Posta országszerte mintegy 5500 fiókkal rendelkezik, amelyek hozzávetőlegesen 19 millió állampolgárt szolgálnak ki. A vállalat jelenleg a román állam tulajdonában van, amelyet a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium, valamint a Proprietatea Alap képvisel 93,52 százalékos, illetve 6,48 százalékos részesedéssel.