Respiro típusú szociális szolgálat létesül fogyatékkal élő felnőttek számára

Respiro típusú szociális szolgálat létesül fogyatékkal élő felnőttek számára
Fogyatékkal élő felnőttek számára Respiro-központ létrehozásáról döntött a Kolozs megyei képviselő-testület mai ülésén. A szociális szolgálat és központ a Kolozs Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság alárendeltségében jön létre egy 670 ezer lej értékű projekt eredményeként. A projekt partnere a Nemzeti Alzheimer Társaság kolozsvári fiókja.

Kolozs megyében jelenleg 26 200 felnőtt személy él, akit valamilyen sérültségi fokozattal tartanak nyilván, valamint 343 intézményesített fogyatékossággal élő személy. A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósághoz 169 kérést iktattak sérült felnőtteknek erre szakosodott gondozási központba való befogadására. 

Üdvözlendő a Respiro-központ létrehozása, ahol a fogyatékkal élő felnőttek meghatározott  rövidebb időszakra, szakosított ellátásban, fejlesztésben és foglakoztatásban részesülnek, elősegítve az önállóság megőrzését. A kezdeményezés valódi segítséget nyújt majd azon családok számára, akik nap mint nap betegogndozókként szembesülnek egy sérült felnőtt ellátásának nehézségeivel. Oda kell figyelnünk mint állam, megyei önkormányzat a lakosok szociális gondjaira, nagyobb mértékű szolidaritást vállalni azok irányába, akik sérült felnőtt személyt, családtagot ápolnak. A létrehozandó központ befogadó kapacitása a tervek szerint 4 férőhelyes, az anyagi források függvényében reméljük lesz majd lehetőség bővítésre is a közeljövőben. ”– nyilatkozta Rés Éva megyei tanácsos.