Repülőszerencsétlenség – van, aki siratja, van aki ünnepli Raiszi halálát

A néhai iráni elnököt felelősnek tartják terrorszervezetek, a többi között a Hamász támogatásáért is
Irán-szerte tömegek gyászolták a légibalesetben vasárnap elhunyt iráni elnököt és társait. Ebrahim Raiszi helikoptere vélhetőleg a rossz időjárás és a hatalmas köd miatt zuhant le a perzsa állam északnyugati részén, egy hegyvidéki területen.

Az államfőn kívül az iráni külügyminiszter is életét vesztette, így az iszlám köztársaság egyszerre két kulcsfontosságú vezetőjét is elvesztette éppen akkor, amikor rendkívül feszült a helyzet a közel-keleti térségben. Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hirtelen egy kevéssé ismert politikust, Mohamad Mokbar eddigi első alelnököt nevezte ki ideiglenes elnökké.

A balesetben összesen kilencen haltak meg, egyikük, egy imám körülbelül egy órán át még életben volt, úgy tudni, ő értesítette az elnöki hivatalt a szerencsétlenségről.

Teherán központjában is több százan siratták Ebrahim Raiszit. A hétfőn kihirdetett ötnapos országos gyász ellenére az üzletek nyitva voltak az iráni fővárosban, és az iskolákban sem szünetelt a tanítás, de a belvárosban sok egyenruhás és civil ruhás rendfenntartó volt látható.

Nem minden perzsát sújtott le azonban a baleset híre. "Minden iráni család ismer valakit a rokoni, baráti vagy ismeretségi köréből, akit Raiszi kivégeztetett" - posztolta ki a közösségi médiában egy emigrációban élő iráni. Azt is hozzátette, hogy "az emberek Iránban ünneplik az elnök és a külügyminiszter halálát és remélik, hogy még többen követik majd őket".

Brüsszeli részvétnyilvánítás 

Az Európai Unió részvétét fejezte ki a tragikus helikopter-baleset miatt. osep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményében azt írta: az EU együttérzését fejezi ki valamennyi áldozat családjával és az érintett iráni állampolgárokkal. Korábban az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel is részvétét fejezte ki. 

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos azt írta, iráni kérésre az EU aktiválta a Copernicus nevű gyorsreagálású térképészeti szolgáltatását a helikopter-baleset körülményeinek kivizsgálásához. A műholdas térképezésre vonatkozó kérés teljesítése a kutatási és mentési műveletek segítéséhez "nem minősül semmilyen rezsim vagy intézmény politikai támogatásának". A segítségnyújtás "egyszerűen a legalapvetőbb emberiesség kifejeződése" - tette hozzá.

Washington: Raiszi kezéhez sok vér tapad 

Az Egyesült Államok is hivatalos részvétnyilvánítást küldött. Matthew Miller külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok az új iráni elnök megválasztásának folyamata során is "támogatni fogja az irániakat az emberi jogokért és alapvető szabadságjogaikért folytatott küzdelmükben".

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora hétfőn újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen közölte, hogy a részvétnyilvánítás bevett gyakorlat. Ugyanakkor hozzátette: Ebrahim Raiszi kezéhez sok vér tapad és amerikai részről felelősnek tartják az emberi jogok kirívó megsértéséért.

Kiemelte: a néhai iráni elnököt felelősnek tartják terrorszervezetek, a többi között a Hamász támogatásáért is, ami hozzásegítette a radikális iszlamista palesztin szervezetet az október 7-i Izrael elleni támadás kivitelezéséhez és 1200 izraeli lemészárlásához.
 

A fehér házi illetékes egyben alaptalannak minősítette azokat az Iránban napvilágot látott nyilatkozatokat, miszerint a teheráni kormánydelegációt szállító helikopter balesetében közrejátszhattak az Irán elleni amerikai szankciók, amelyek miatt nem biztos, hogy képesek voltak a jármű megfelelő műszaki állapotát biztosítani. Megállapította, hogy minden országnak saját felelőssége garantálni a tulajdonában lévő eszközök, köztük a polgári légieszközök biztonságát – írja az Euronews.

SZMOLENSZKRE EMLÉKEZTET A TRAGÉDIA

Andrzej Duda lengyel elnök is részvétét nyilvánította az iráni népnek, és felidézte a lengyel állami küldöttség halálával végződő 2010-es szmolenszki légikatasztrófát. "Mélyen megrendített Ebrahim Raiszi úr, Irán elnöke és a kormányküldöttség tragikus halálának híre" – írta. Hozzátette: kevés nemzet történelmének vannak ilyen tragikus lapjai. A lengyelek viszont a lengyel kormánygépnek az oroszországi Szmolenszkben 2010-ben bekövetkezett katasztrófája óta ismerik "a sokk és az üresség érzetét, amely a politikai és a társadalmi elit, a rokonok és a barátok hirtelen elvesztése után megmarad az emberi szívekben és az államban" - fogalmazott Andrzej Duda. A lengyel nemzet ezért "különös beleérzéssel", imában és gyászban osztozik az áldozatok hozzátartozóival és az iráni néppel - fogalmazott a lengyel elnök. A 2010-es szmolenszki légi katasztrófában a kormánygép fedélzetén utazó 96 ember, közül Lech Kaczynski akkori lengyel elnök hunyt el.