Reptereken hagyott poggyászok: Kolozsváron kevés az ilyen eset

Átverés terjed a Facebookon, legyünk figyelmesek!

kép
Kolozsváron az elhagyott csomagokat elküldik a légitársaság által megjelölt helyre megsemmisítésre (Kép: Rohonyi D. Iván)
Bizonyos országokban valóban eladják a repülőtereken felejtett, később pedig vissza nem igényelt vagy az elveszett poggyászokat (az Egyesült Államokban például 1970 óta meg lehet vásárolni a poggyászok tartalmát), ugyanakkor pedig az internetes csalók Facebookon terjedő hirdetéseken próbálják átverni a jóhiszemű, de naiv embereket. Azt állítják, hogy például a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér alig 800 forintért elárverezi a reptéren felejtett csomagokat. A gyanútlan érdeklődőt a légikikötő weboldalára nagyon hasonlító honlapra irányítják, amelyen keresztül kifizetett összeg ellenében a személyek sohasem kapnak cserébe mások által a repülőtéren felejtett és otthagyott bőröndöt, hátizsákot vagy utazótáskát. Arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet a kolozsvári Nemzetközi Repülőtér vonatkozásában, ezért megkerestük David Ciceo vezérigazgatót és Camelia Luciant, a Menzies csomagkezelő cég kolozsvári vezetőjét.

Tekintettel arra, hogy az utóbbi években folyamatosan növekszik a helyi és a nemzetközi repülőterek utasforgalma, ezzel arányosan emelkedik az üzleti, turisztikai, orvosi vagy családlátogatás céljából a vasmadarakat igénybe vevők légikikötőkben felejtett vagy egyszerűen elhagyott poggyászainak a száma is. A polgári repüléssel kapcsolatos internetes portálok szerint naponta több ezer csomag tűnik el a reptereken, amelyeket később senki sem kér vissza, ráadásul sok a gazdátlan bőrönd, hátizsák és utazótáska is.

Azt követően, hogy leszáll a gép, a Schengeni-övezetben az utas azonnal az úgynevezett poggyászszalaghoz megy, hogy kikeresse a csomagját. De mi történik, ha már mindenki elment, s a szalag üresen forog körbe-körbe? Sok minden előfordulhat a poggyászokkal: véletlenül egy másik járatra pakolják fel, ha késik a gép, bár az utas felül, átszálláskor a csomag lekési a csatlakozást, túlfoglalás esetén az ügyfél lemarad a járatról, míg a csomagot felpakolják a gépre.

Ilyenkor az elveszett poggyászok fülkéhez kell menni. Itt a beszálláskor kapott, és rendszerint a beszállókártyára ragaszott papír fecnin szereplő adatok alapján ellenőrzik a központi kereső rendszerben (World Tracer) a csomagot. Amennyiben ez megkerül (az esetek 98–99 százalékában ez történik), értesítik az utast, aki rendszerint annak birtokába kerül. Ha viszont nem találják meg, akkor az a légitársaság, amely az utolsó szakaszon szállította az utast, kártérítést fizet a poggyász súlya alapján, amit beszálláskor rögzítettek, azaz ebben az esetben nem számít, hogy mit tartalmazott a csomag. 

Ha a poggyász a kártérítés kifizetését követően megkerül, akkor az Egyesült Államokban például eladják. Az 1970-ben Alabama államban nyitott üzletben kell jelentkezniük azoknak, akik azokat megvásárolnák. A hvg.hu szerint az „Unclaimed Baggage Center” Scottsboroban, pontos összegért felvásárolja az elveszett bőröndöket anélkül, hogy tudná, mi van bennük. Kicsomagolják azokat, majd a bennük talált tárgyakat – ruhákat, órákat, fényképezőgépeket – nagyon kedvező áron eladják. Az üzlet ráadásul úgy is árulja a bőröndöket, hogy maguk a vásárlók sem tudják, mit fognak találni bennük, ami nagyon izgalmas és vonzó kincsvadászatot jelenthet a vevőknek.

Visszaélésektől, csalásoktól kell tartani

Az internetes portálok figyelmeztetnek: az elhagyott poggyászokkal kapcsolatban csalás terjed a Facebook közösségi portálon. A Világgazdaság (vg.hu) szerint márciusban a Budapest Airport nem tart poggyászonként 729 forintos (9.24 lejes) kiárusítást a reptéren hátrahagyott és nem keresett csomagokból. A cég tudatta, ez egy olyan átverés, amellyel a csalók az internetezők bankkártyaadatait akarják megszerezni. Lapunk még látta ezt a hirdetést, ez azóta eltűnt, de folyamatosan újabbak jelennek meg. 

A budapesti reptér egyébként közölte, honnan lehet tudni, hogy a légikikötő nevével visszaélő csalásról van szó: a szöveg megfogalmazása a Budapest Airport vállalati kommunikációs hangnemétől idegen, helyesírási hibákat, halmozott központozást tartalmaz (például sok felkiáltójel). Ugyanakkor nyelvtani hibát vagy a magyar nyelvtől idegen megfogalmazást tartalmaz, a szövegben elhelyezett linkek struktúrája eltér az érintett szervezet hivatalos oldalától (például bud.hu helyett budairport.prize). Ezen kívül a szövegben a felhasználó bankkártyaadatait, esetleg jelszavát vagy más szenzitív adatát kérik. Kiemelték: a Budapest Airport soha, egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kér ilyen adatokat.

Mi történik a kolozsvári reptéren?

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan oldják meg a kolozsvári légikikötőben hagyott poggyászokkal kapcsolatos helyzeteket. Előbb David Ciceo vezérigazgatóhoz fordultunk, ám ő kijelentette: a repülőtér egyáltalán nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, az egyetlen illetékes a Menzies nevű poggyász-ügyintéző vállalat.

A cég nevében Camelia Lucian a Szabadsággal közölte: az utasai által vissza nem igényelt csomagokat a légitársaságok által megjelölt repülőtérre szállíttatják.

„Mi nem szervezünk licitet a poggyászok eladására. Ugyanakkor egy üzletnek sem adjuk át ezeket, amely esetleg a csomag egészét vagy a felbontást követően annak tartalmát értékesíti” – jelentette ki a Menzies kolozsvári irodájának a vezetője. 

Hozzátette: a csomagok kezelőjeként nincsenek ilyen eljárások a poggyászok értékesítésére vagy másoknak történő eladására vonatkozóan. 

„Egyszerűen elküldik a légitársaság által megjelölt helyre megsemmisítésre. Mi a lengyelországi Katowice városába is továbbítjuk azokat. Nálunk tulajdonképpen nagyon kevés a vissza nem igényelt csomag, itt valójában nyolc-tizenkét hónap leforgása alatt egy-két poggyászról beszélünk. Kolozsváron a repülőben felejtett tárgyak, mint például könyvek, játékok, ruhák a jellemzőek” – tette hozzá Camelia Lucian.