Rendelkezett a bíró: románul tanuljon a vegyes házasságban született gyerek

Rendelkezett a bíró: románul tanuljon a vegyes házasságban született gyerek
A kolozsvári bíróság hétfőn hozott elnöki rendeletében elutasította annak a magyar nemzetiségű anyának a kérését, aki peres úton szerette volna elérni, hogy a román apától született kisgyerekét magyar tannyelvű előkészítő osztályba írathassa. A nem jogerős bírósági határozat értelmében a kiskorút az apa román tannyelvű iskolába írathatja – erre szolgál a bírósági elnöki rendelkezés, amely helyettesíti az anya beleegyezését, ami szükséges a beíratáshoz.

A történet három évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a szülők azért pereskedtek, hogy milyen tannyelvű óvodába járjon a kisgyerek. Akkor is a magyar anyuka ragaszkodott a gyermeke anyanyelven történő oktatásáért, ellenben a román apa erről hallani sem akart, és azzal érvelt, hogy Romániában élnek, ezért a magyar nyelvű oktatás hátrányt jelentene a gyermeknek a későbbi érvényesülésben, csökkentené az esélyét a munkában való elhelyezkedésben. Mivel a szülők nem tudtak megegyezni, a kolozsvári bírósághoz fordultak, amely elrendelte a gyerek román óvodába íratását. Most ismét felmerült az oktatás nyelve azt követően, hogy iskolába kell íratni a kiskorút: annak érdekében, hogy a gyerek tudjon magyar tannyelvű előkészítő osztályba járni, az anya beperelte az apát, aki a maga során viszontkeresetet indított az anya ellen.

A kolozsvári bíróság honlapján (portal.just.ro) is elérhető rövid összefoglalóból kiderül, hogy a kiskorú múlt heti meghallgatása után, a május 8-án hozott elnöki rendelkezés elfogadja az apa, M. V. kérését, és “helyettesíti a felperes anya, B. I. Sz. jóváhagyását annak érdekében, hogy be lehessen iratni a kiskorú M. V. D.-t az általános iskolai oktatás 0-4 osztályába, a Nicolae Iorga Gimnázium román tanítási nyelvű osztályába”. A bíróság határozata nem végleges, ellene az édesanya az értesítéstől számított 5 napon belül jogorvoslattal élhet.