Reggeltől kampánycsend; a kampány idején 1250 bejelentés érkezett a belügyminisztériumhoz

Az európai parlamenti és a helyhatósági választások kampánya ma, szombaton reggel 7 órakor véget ért, a vasárnapi urnazárásig tilos a választói akaratot befolyásoló mindenféle tevékenység. A szabályszegőket 1400 és 2000 lej közötti bírsággal büntethetik. A választási kampány elejétől 1250 incidensről érkezett bejelentés, nyilatkozta szombaton a belügyminisztérium sajtószóvivője, Monica Dajbog.

Monica Dajbog szerint súlyos incidensek nélkül zajlott le a kampány. Összesen 1250 választási incidensről érkezett bejelentés, ami 5,5 százalékkal kevesebb a 2019-es EP-választást, illetve a 2020-as helyhatósági választást megelőző kampányokban jegyzettnél. Az 1250 bejelentés közül 158 alaptalannak bizonyult, 71-nek a kivizsgálása még folyamatban van, 160 bejelentés pedig nem tartozott a belügy hatáskörébe, ezért ezeket továbbították az Állandó Választási Hatóságnak (AEP), a Központi Választási Irodának (BEC) vagy a megyei választási irodáknak – tájékoztat az Agerpres.

A legtöbb esetben a választási plakátok megrongálását vagy megsemmisítését, a választópolgárok feltételezett megvesztegetését, illetve a választási plakátok elhelyezésére vonatkozó törvényi előírások megsértését jelentették. Az incidensek nyomán a belügyi szervek 257 bírságot róttak ki összesen több mint 187.000 lej értékben, 195 esetben pedig figyelmeztettek. Ugyanakkor kivizsgálás indult 412 feltételezett bűncselekmény ügyében.

Borítókép: Monica Dajbog (mai.gov.ro)