Reformáció 2022

Reformáció 2022
Az állandó reformáció gondolata meghatározza a protestáns egyházak évszázadait. Ennek jegyében születtek újabb meg újabb egyházi reformok, református ébredési mozgalmak és a társadalmat megújító gondolatok. Ma is rendszeresen előkerülő, főleg egyházi téma, de az igény megfogalmazásán túl semmi sem történik. Ma, reformáció ünnepén az állandó reformáció eszméje aktuálisabb egyházilag és társadalmilag, mint valaha.

A reformáció újragondolás! A dolgaink újragondolása. A 16. században az egyházi tanokat kellett újragondolni. A megkövesedett, vadhajtásokkal teli tanrendben a hit megújítása volt a fontos. Bibliai alapra helyezni a hitéletet. Ezt megtették a humanista műveltségű reformátorok. Ma mit kell újragondolni? Mit rontottunk el az utóbbi években? Mit kell megújítani? Egész társadalmunkat.

Kun György Árpád, A harmadik nap

A reformáció felelősség! Felelősséget érezni az egyhá­zért és a társadalomért, amelyben élünk. Ki vállal ma bármiért felelősséget? Egyre ritkább a felelősségvállalás. Az egyháztól elidegenedő hívekért ki vállal felelősséget? Ki megy megkeresni őket? Társadalmunkban súlyos, hétpecsétes szerződések rögzítik a vállalt felelősséget. Miért van ezekre szükség? Mert a kézfogás ma már nem elegendő. Csak a felelőtlen nyerészkedés maradt. Ki vállal felelősséget a kijelentésekért, az információkért? Senki. Manapság esetleg megjelenik a sajtóban egy aprócska hibajavítás a hátsó lapokon, vagy már az sem. Kérdezhetnénk: ki vállal felelősséget a járvány alatt elkövetett hibák miatt, és az ebből származó károkért? Hát a háborúért ki felel? A felelősség nélküli társadalomban fontos hangsúlyozni, hogy felelősségvállalás nélkül nincs modern társadalom.

A reformáció újrakezdés! Új, reformált alapokon történő újrakezdés. Egyházi újrakezdés, társadalmi újrakezdés, morális újrakezdés, hogy ne felelősség nélküli urbánus dzsungelben éljünk, hanem embertársainkat tisztelve, Isten dicsőségére.

 

Megjelent a Szabadság napilap mellékletében, a Református Híradó legfrissebb számában.