REFLEX4 – önazonos, értékcentrikus fesztivál a cél

REFLEX4 – önazonos, értékcentrikus fesztivál a cél
A 2009-ben útjára indított színházi találkozó szervezőinek legfontosabb célkitűzése, hogy egy önazonos, jól átgondolt, értékcentrikus fesztivált hozzanak létre, amely irányt mutat mind a regionális, mind pedig az országos és határon túli színházi ízlésnek, derül ki a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál mai közleményéből.

A május 4–16. között Sepsiszentgyörgyön zajló eseményt a Tamási Áron Színház szervezi háromévente, a rendezvényt bemutató sajtóértekezletre a színház kávézójában került sor, amelyen jelen volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András polgármester, Bocsárdi László, a Tamási Áron Színház és a REFLEX Fesztivál igazgatója, valamint Pálffy Tibor, a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány elnöke.

„A negyedik kiadás túlmutat a társadalmi REFLEXiókon, s olyan alkotásokra koncentrál, amelyek a színház magasabb (vagy mélyebb), láthatatlan dimenzióival kommunikálnak, túllépve etnikai, nemzeti, szociális és politikai szférákon. Lesznek olyan előadások, amelyek a tradicionális színházi formák élő és jelenidejű megnyilvánulásai, de olyanok is, amelyek az útkeresés vágyából születtek, a klasszikus dramaturgiát meghaladva úgy próbálják megújítani a színházat, hogy annak legősibb elemét, a zenét teszik kísérletük szervező elemévé”, olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Az idei válogatás is olyan előadások jelenlétét tartja fontosnak, amelyek REFLEX-szerűen reagálnak a jelenkor történéseire, kihívásaira, feszültségeire, egyfajta pozitív kíváncsisággal néznek szembe korunkkal, és ilyen összefüggésekben fogalmazzák meg a színházat.

Bocsárdi László a fesztivált bemutató legelső sajtótájékoztatón a négyes számtól indított, ami az európai hagyomány szerint a teljesség, és ugyanakkor a betetéződés jelképe. A forma telítődése, és az abból fakadó tartalmi kiürülés veszélye áll fenn olyankor, viszont ha sikerül a mechanikus folytatást elkerülni, lehetőség nyílhat az újjászületésre. És az újjászületés talán nehezebb a születésnél.

A REFLEX4 programsorozatába így olyan meghívott alkotóműhelyek kerültek be, mint a spanyol Juan Manuel Fernández Montoya, „Farruquito”, a németországi She She Pop, a brit-német Gob Squad társulat, a szlovén Kranji Prešeren Színház/Potolyi Városi Színház, a lengyel Song of the Goat színház, a magyarországi Örkény István Színház, a Katona József Színház/MASZK/FÜGE/Orlai Produkciós Iroda és a Hodworks, a romániai Piatra Neamț-i Tineretului Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A fesztivál honlapja, a http://reflexfest.ro április 5-től válik nyilvánossá.

(Borítókép: A sajtótájékoztató résztvevői, balról jobbra: Antal Árpád-András, Bocsárdi László, Pálffy Tibor, és Tamás Sándor. Fotó: Barabás Zsolt).