Ratifikálták az ukrajnai régiók elcsatolását

Ratifikálták az ukrajnai  régiók elcsatolását
Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régiónak az Oroszországhoz való „csatlakozásáról” szóló szerződéseket. Nem sokkal azelőtt az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma is ugyanígy határozott. Ugyanakkor az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EKSZ) kedden közölte: elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét; a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét.

Az orosz Szövetségi Tanács keddi plenáris ülésén egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést. A négy régiónak Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazást, valamint a területek annektálását csak Észak-Korea tekinti legitimnek.

A szerződések szeptember 30-tól hatályosak 

A törvényhozás két házában tartott szavazásokat megelőzően az orosz alkotmánybíróság is megerősítette a négy megszállt ukrajnai régió elcsatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A testület a szerződések szövege alapján megállapította, azok már az aláírásuktól kezdve, vagyis szeptember 30-tól hatályosak, így a négy területet már Oroszország részének tekinti.
Az alkotmánybíróság rámutatott továbbá arra, hogy Oroszország az elcsatolt régiók minden népének garantálja az anyanyelv megőrzéséhez, valamint a nyelvtanulás feltételeinek megteremtéséhez való jogát, összhangban az orosz alkotmány 68. cikkével. Az átmeneti időszak, amíg a négy elcsatolt régiót Oroszország gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerébe integrálják, 2026. január 1-jéig tartana.

EU: Oroszország vonja vissza határozatait Az uniós külügyi szolgálat keddi tájékoztatása szerint Michael Siebert, az EU Oroszországért, Keleti Partnerségért, Közép-Ázsiáért és a regionális együttműködésért felelős igazgatója Brüsszelben bekérette az Oroszország EU mellé rendelt missziójának ügyvivőjét, Kirill Logvinovot. Siebert közölte az orosz diplomatával, hogy az EU nem ismeri el és sosem fogja elismerni az ukrán területek jogellenes orosz annektálását. Oroszország vonatkozó határozatai az EU szerint semmisek, és semmilyen joghatással nem bírnak.Siebert arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza jogellenes határozatait, s haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki csapatait, valamint minden katonai felszerelését Ukrajna egész területéről. Emlékeztetett, az EU rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül.

A borítóképen Vlagyimir Putyin orosz államfő és az elcsatolt ukrajnai régiók élére kinevezett orosz vezetők

Forrás: Reuters