Pazarlásfétis

Pazarlásfétis
Megborsoztam a Mű¬any¬ag¬mentes Júliusban elfogyasztott egyik levesem – tizenöt-húsz papírka lett az eredménye. Ha a hónap elején kezdtem volna el gyűjteni, a júliusban elfogyasztott 30-50 levesem ízesítése során legalább egy hátizsáknyi lenne csak apró, kiüresített bors-tasakokból. Lehet, hogy egyáltalán nem kellene borsot használjak, vagy esetleg ne olyan étterembe fogyasszak, ahol így adják? Egy maroknyi (nem székelyesen értendő, itt igenis sokat jelent) papírt s a benne rejlő műanyagfóliát termeltem egy perc alatt csak a borsozással.

Életük tökéletesen értelmetlen volt, sőt káros. Mint azé is, aki kitalálta őket. Egy másodpercig szolgálták fogyasztójuk élvezetét, de nemlebomló porhüve­lyük itt lesz még velünk évszázadokig. A legészbontóbb az, hogy csupán minimális bors van egyben, ennel sokkal többet fel tudok szívni az orromon – ki van próbálva… Azt írja rajta, hogy az EU-normákkal összhangban gyártották... Kár, hogy nem a jóérzéssel, tudatossággal összhangban. Mennyivel jobb lett volna.

Egyébként miért nem kell a környezetvédelmi hatóság rábólintson minden egyes belföldön szabadalmaztatandó, vagy külföldről hozzánk behándrált termékre? Jobb helyeken ez alap.

Hihetetlen, hogy a természet katasztrófális kizsákmányolásának tényét, helyzetünket és a Földön való kilátásainkat tekintve van képünk 0,01 gramm borsot duplán becsomagolni! Van képünk egy vételnyi levegőt fémdobozba csomagolni s árulni mint friss hegyi, párizsi, izlandi levegőt. Mondanom sem kell, hogy a doboz legyártásával százszor, ezerszer, milliónyiszor annyi friss levegőt szennyeztünk belélegezhetetlenné, mint amennyit a doboz tartalmaz.

Közben nézek a YouTube-on egy előadást az élet feltételezhető keletkezéséről. Híres tudósok vitáznak. Azt mondja az egyik, hogy csupán azért nem hisz Istenben, illetve, pontosabban az élet genézisekor történhetett intelligens beavatkozásban, mert azt, aminek az ember a végproduktuma, csúcsteljesítménye, nem kreálhatta valami intelligens, legfennebb valami kétbalkezes felsőbb entitás. Pedig minket sem teremthetett más, mint azokat, akik tudatosan, értelmesen élnek. Hogy injektált belénk egy adag nemtörődömséget és kapzsiságot, az inkább a kreátor humorérzékét sejteti.

Kedves olvasó, a Műanyag­mentes Júliusnak vége, a baj viszont maradt. Vegyenek nagy levegőt, amíg van... Ha lehet, ne ilyen „konzerváltból” (képünkön).

varosnapokHirdetés
promedtudo2Hirdetés