Pattanásig feszült a helyzet - Irán bármelyik pillanatban támadást indíthat

biden
Joe Biden amerikai államfő nem árulhatott el részleteket
Joe Biden időben közeli támadást vár Irán részéről Izrael ellen – az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban. Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva „előbb, mint később” fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a titkos információkat nincs módjában megosztani.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelme iránt. Kijelentette: „Irán nem ér el sikert”. Arra a kérdésre, hogy mit üzen Iránnak, az elnök annyit mondott, „Ne!”, amivel arra utalt, hogy ne lépjék meg, amit terveznek.

Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei korábban pénteken arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok további katonai eszközöket irányított a közel-keleti régióban állomásozó egységeihez erősítésként.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora szintén pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálta a Közel-Keleten állomásozó katonai erejének elhelyezkedését az Irán által Izrael felé megfogalmazott fenyegetés miatt.

Hangsúlyozta: az amerikai adminisztráció hírszerzési forrásai is megerősítik, hogy az Irán által jelentett fenyegetés hiteles és valós veszély Izrael számára, de rámutatott arra, hogy iráni vezetők nyilvánosan is megfogalmazták Izrael elleni szándékukat. Folyamatosan egyeztetnek az izraeli féllel annak érdekében, hogy biztosíthassák, Izrael képes megvédeni magát egy ilyen jellegű támadással szemben.

varosnapokHirdetés

John Kirby arról is beszámolt, hogy a Középső Parancsnokságot vezető Michael Kurilla tábornok Izraelben tartózkodik, ahol közvetlenül tárgyal.

Működésbe lépett a vaskupola rakétaelhárító rendszer Izrael Libanonnal határos területe felett péntek éjjel, amikor támadás érte a zsidó államot: negyven rakétát lőtt ki az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet – hangzott el az M1 Híradóban szombaton. A rakéták észak-Izraelben szántóföldekre zuhantak, és senki sem sérült meg.

A Hezbollah bejelentette: a támadás válaszlépés volt korábbi, Izrael által Libanonban végrehajtott csapásokra. A rakéták miatt több izraeli településen megszólaltak a légvédelmi szirénák. Pénteken a Hezbollah két, robbanószerrel megrakott drónja Libanonból berepült az Izrael területére, ahol megsemmisítették azokat.