Irán több órán támadta éjjel Izraelt, egy gyermek megsérült

Irán 200 drónnal és rakétákkal támadást indított Izrael ellen szombaton késő éjjel. Izrael-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, az emberek óvóhelyekre mentek.

A támadásban, amely öt órán keresztül tartott egy gyermek megsérült, Izrael déli részén pedig károk keletkeztek egy katonai bázison. Az iráni drónok, cirkáló- illetve ballisztikus rakéták többségét még a levegőben megsemmisítette a Vaskupola nevű izraeli rakétavédelmi rendszer.

A támadás elhárításába bekapcsolódott az Egyesült Államok légiereje, illetve a Brit Királyi Légierő is. Támadás indult Izrael ellen Libanonból és Szíriából is.

Vasárnap hajnalban az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a lakosoknak már nem kell tovább az óvóhelyeken tartózkodniuk, de továbbra is tilos a gyülekezés, vasárnap zárva maradnak az iskolák.

Hajnalban Irán azt közölte nem indít további támadást Izrael ellen. A teheráni vezetés a héten megtorlást helyezett kilátásba, miután Izrael április elsején csapást mért az ország damaszkuszi nagykövetségére. A támadásban életét vesztette az Iráni Forradalmi Gárda magasrangú katonai vezetője.

A légitámadás után több ország lezárta légterét, és az Európai Unió, illetve több ország határozottan elítélte a támadást.