Örökségünnep Kolozsváron és Déván

Örökségünnep Kolozsváron és Déván
Az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programot még 2012-ben indította el az RMDSZ, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke volt a megálmodója. Minden év októberében szokott startolni a program a diákcsapatok és az általuk úgymond örökbe fogadott műemlék ismertetésével. A tavaly elkezdődött verseny most zárult a Kolozsváron pénteken, a szórványban pedig Déván szombaton megtartott döntőkkel. A valóságos mozgalommá vált program népszerűségét jelzi kiterjedése is, hiszen már bekapcsolódott Maros megye, a kolozsvári rendezvény pedig Kolozs megyeivé bővült. Ezáltal három döntős csapat – Kolozs és Maros megyékből, valamint a szórványból – vehet részt a brüsszeli jutalomkiránduláson.

Kolozsváron pénteken tartották az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű, fél éve tartó verseny Kolozs megyei fordulóját, a Kolozsvári Magyar Opera színpadán, ahol a részt vevő öt diákcsapat rövid előadásban mutatta be a nagyközönségnek és a szakmai zsűrinek az általuk örökbe fogadott műemléket. Az előadást megelőzően a csapatok folyamatosan, változatos tevékenységeken ismertették és népszerűsítették a műemlékeket, foglalkoztak a kiválasztott helyszínnel, épülettel: kiállítást, bált, fotó- és rajzversenyt, ismertető szakmai előadást, idegenvezetést szerveztek, biciklitúrán és takarításon vettek részt, Facebook-oldalon valamint a médiában népszerűsítették a műemléket. Ez az előzetes tevékenység nagyobb arányban számított a döntéshozatalban, amelyhez figyelembe vették a színpadi előadást - ez szintén eredeti, változatos volt, a diákok rendkívül értelmesen, nagy tárgyi ismerettel, odaadással állították össze műsoraikat.

A diákok megmutatták, hogy van mire büszkének lennünk, hogy értékeinket európai szinten is jegyzik – mondta Hegedüs Csilla, aki szerint a fiatalok tisztában vannak azzal, hogy közös feladatunk megőrizni és továbbadni azt, amit az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben teremtett. A kolozsvári döntőn részt vevő Winkler Gyula európai parlamenti képviselő úgy vélte, hogy a kulturális örökség európai évében az erdélyi magyar közösség legértékesebb hozzájárulása a tematikus évhez pontosan az Örökségünk Őrei vetélkedő és mozgalom. Örvendetesnek tartotta, hogy az előző évekhez képest bővült a vetélkedő, és első alkalommal kapcsolódott be Maros megye, a kolozsvári mozgalom pedig Kolozs megyeivé bővült. A szórványközösség számára Brassó, Fehér és Hunyad megyében szervezik meg a programot.

A kolozsvári döntőn első helyezést ért el a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum csapata, amely a szentbenedeki Kornis-kastélyt fogadta örökbe. Jutalmuk Winkler Gyula európai  parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. A zsűri díjazta továbbá az  Onisifor Ghibu Elméleti Líceum csapatát, amely a Neológ Zsinagógát fogadta örökbe, nyereményük Electric Castle Festival belépők; a Báthory István Elméleti Líceum csapata a Jósika-palotát fogadta örökbe, a csapat tagjai a VIBE fesztiválon vehetnek részt az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, Csoma Botond képviselő és László Attila szenátor jóvoltából. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákcsapata a Széki palotát fogadta örökbe, nyereményük a Méra World Music fesztivál szervezői által felajánlott belépő, továbbá ez a csapat volt a legjobb a várostörténeti kvízben, amelyet a Korzo Egyesület szervezett, és amelyért a nyereményük az Erdélyi Humorfesztiválra szóló belépő. A Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának csapata a Báthory-Apor szemináriumot fogadta örökbe, ők közösen mehetnek moziba és a Communitas Alapítvány könyvcsomagját nyerték.  

A szakmai zsűri tagjai: Benkő Levente, a Művelődés kulturális folyóirat szerkesztője, Gaál György irodalom- és művelődéstörténész, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, Jánosi Andrea illusztrátor, Kádár Magor kommunikációs szakértő, a BBTE tanára, Maksay Ágnes, a kolozsvári Video Pontes stúdió vezetője, Tamás Ágnes, az RMDSZ kommunikációs szakértője, Tulkos Tamás a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákja. 

Három csapat mutatkozott be a dévai szórványdöntőn

Déván a Téglás Gábor Elméleti Líceumban tartották szombaton az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom először megszervezett szórványdöntőjét, amelyen három csapat mutatkozott be: a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium csapata, akik a nagyenyedi várat fogadták örökbe, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata, akik a Belvárosi evangélikus lutheránus templom őrei voltak és a Téglás Gábor Elméleti Líceum, a marosnémeti Gyulai Ferenc kastély őreinek csapata. A döntéshozatalban a csapatok színpadi produkciója mellett itt is az előzetes tevékenységek is számítottak. A szakmai zsűri tagjai: Doboly Izabella, a MIÉRT képviselője, Ferencz Irma, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium aligazgatója, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturáért felelős ügyvezető alelnöke, Szász Enikő, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének küldöttje, Turzai Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium képviselője és Vlaic Ágnes, a Téglás Gábor Elméleti Líceum küldöttje.

A szórványdöntőn első lett a nagyenyedi Bethlen-kollégium csapata, amelynek tagjai a Winkler Gyula európai parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt - a marosvásárhelyi és a Kolozs megyei döntő nyerteseivel együtt.  Második helyezést ért el a brassói csapat, amelynek tagjai a Communitas Alapítvány jóvoltából nyáron a Bölcs diákok táborba mehetnek. Ugyancsak az Alapítvány által felajánlott könyvcsomagban pedig a dévai líceum diákcsapata részesült.

A verseny Navracsics Tibor európai uniós biztos fővédnöksége alatt zajlott, és ismét bebizonyosodott: van jövője az örökségvédelemnek Erdélyben. - Különös jelentősége van az Örökségünk Őrei mozgalomnak a szórványban, ahol hat évvel ezelőtt ez a program elindult. Nagyon fontos, hogy fiataljaink megismerjék a magyar épített örökséget, a kultúránkról, múltunkról tanúskodó műemlékeket. Ugyanakkor itt nehéz, vagy szinte lehetetlen magyar tereket kialakítani a műemlékek körül, ezért nekünk iskoláinkban, közösségeinkben kell megőriznünk műemlékeink történetét, megérteni jelentőségüket – mondta Winkler Gyula EP-képviselő szombaton Déván.Fotóriportunk a kolozsvári fordulóról itt látható.