Közpénzből finanszírozzák „Ciucă harcos” plakátjait

Költségvetési forrásokból 510 ezer eurót költöttek 400 óriásplakátra május 15-június 15 között, ezekkel Nicolae Ciucă pártelnök Egy katona az ország szolgálatában című könyvét népszerűsítik – közölte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Snoop oknyomozó civil szervezet kérdésére. Negyedévre 2 millió euróba került a kampány, év végéig ez az összeg felmegy 4 millióra.

A törvény tiltja Romániában, hogy egy politikai alakulat a választási kampányt szabályozó jogszabályban megszabott időszakon túl óriásplakátokkal népszerűsítsen, a kormányon levő liberális párt azonban talált egy kiskaput: pártreklám helyett a pártelnök, Nicolae Ciucă könyvét reklámozzák a szerző képével a borítón. 

Rareș Bogdan, a PNL alelnöke nem lát semmi érdekellentétet abban, hogy közpénzből reklámoznak egy magánszemély kiadványát. “Csak örvendeni tudok, hogy végre könyvekről beszélünk. A mesekönyvek után most egyesek végre egy másik kötetet is kezükbe fognak venni” – fogalmazott a politikus.

Úgy véli, Ciucă könyve fontos politikai írás, akár Angela Merkel német exkancellár vagy Barack Obama volt amerikai elnök visszaemlékezései. 

"Nem épp egy Alexis de Tocqueville A demokráciáról Amerikában című eszmefuttatás, inkább olyan stílusban íródott, mint Tony Blair volt brit miniszterelnök, Angela Merkel volt német kancellár vagy Barack Obama volt amerikai elnök könyve. De legalább olyan jó, mint a Klaus Iohannis Lépésről lépésre című kötete, ha nem még job!" - magyarázta Bogdan. 

A PNL januárban kezdte el a reklámhadjáratot, amelynek középpontjába Nicolae Ciucă pártelnök került. Jóllehet még nem volt hivatalos döntés arról, hogy Ciucă lesz a PNL elnökjelöltje, a kampány könyvnépszerűsítés ürügyén mindenképpen beindult.

“Kibéreltük a legjobb reklámfelületeket egész évre. Az elnökválasztásra koncentráltunk, de a reklámkampánynak kihatása volt az EP- és önkormányzati választásokra is” – magyarázta Bogdan a Snoop csapatának.

A Snoop.ro megjegyzi: egyes megyei választási irodák törvénytelennek ítélték meg a hirdetést. Temes megyében például néhány napra levették, Szilágy megyében illegálisnak nyilvánították őket, de fent hagyták. Kolozs megyében leszedték, máshol viszont fent maradhattak a kampányban is, és most is ott vannak. 

Ciolacu: “Ennyi pénzért biztosan bestseller lesz…”

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán kijelentette: az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) jó döntést hozott, amikor kormányra lépett, mert ennek most érik be a gyümölcse.

Ciolacut a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének néhány nappal korábbi kijelentésére reagáltatták az újságírók. Nicolae Ciucă ugyanis olyan kijelentést tett, miszerint a választások után jobboldali kormányt szeretne.

A PSD elnöke erre úgy replikázott, hogy az alkotmány előírásai szerint a választásokat megnyerő pártnak kell nevesítenie egy kormányfőjelöltet, majd dönt a többség megalakításáról. Másrészt - tette hozzá Ciolacu - a jobboldali kormány legutóbb Romániában szociális, gazdasági és energetikai válság közelébe sodorta az országot, és hatalmon maradása esetén az infláció meghaladta volna a 30 százalékot. Ilyen körülmények között vállalta a PSD, hogy belép a kormányba. „És jól tettük, mert mostanra kezdjük látni a megvalósításokat” - fűzte hozzá.

Ciolacut arra is reagáltatták, hogy egy tényfeltáró sajtóanyag szerint a Nicolae Ciucă PNL-elnököt népszerűsítő óriásplakátokat állami pénzből, pártfinanszírozásokból helyezték ki. „Ha jól értettem, egy könyv népszerűsítésére használják azokat. Szilárd meggyőződésem, hogy bestseller lesz, főleg ha figyelembe vesszük, mekkora reklámot kapott” - fogalmazott a miniszterelnök.