Nyári óvoda a Hidelvén – zajlik az ANYÓ program

Nyári óvoda a Hidelvén – zajlik az ANYÓ program
Hidelvén immár második alkalommal szervez nyári óvodai foglalkozásokat az Argumentum nostrum egyesület. A tavaly a Hidelvei Református Egyházközség, idén a Református Kollégium Szakiskolája (Kálvin utca 1 sz.) adott otthont a nyári óvodai foglalkozásoknak, közismert nevét az ANYÓ programnak. A szervező egyesület a program keretében, 2018. július 2-a és augusztus 24-e között biztosít napközis rendszerben tematikus foglalkozásokat gyermekeknek, szakképzett óvónők bevonásával.

GERGELY ERIKA, foglalkozásvezető óvónő

A hiánypótló tevékenységsorozat minőségi foglalkozást biztosít magyarul azoknak a gyermekeknek, akik szüleinek gondot okoz a nyári vakációban hosszabb időre felügyeletet biztosítani kicsinyeik számára. Kolozsváron nagy az aránya azoknak a családoknak, akik nem rendelkeznek „készenlétben” álló nagyikkal, akik bármikor bármilyen körülmények között gondoskodni tudnának unokáikról. A nagyi-hiány orvoslására született meg az ANYÓ, amelynek célja a sok kisunoka ellátása nagyvakáció idején.

Fekete Emőke, a szervező Argumentum Nostrum Egyesület elnöke, a program megálmodója és szervezője, valamint a vállalkozó óvónők elképzelése szerint az ANYÓ – nyári óvoda program több helyszínen zajlik a nyár folyamán. – Meghatározott terv szerint, tematikus hetekben gondolkodva alakítottuk ki a programot, amely alapvetően a játék köré szerveződik, de alkalmat ad a kísérletezésre, barkácsolásra, népi gyermekjátékok, mondókák felelevenítésére, amelyeket a gyermekek szívesen kipróbálnak – fogalmazott Fekete Emőke.

A csoportokban szokásos óvodai foglalkozások zajlanak, szabadabb és kötetlenebb keretben. Ezek a csoportok nem „gyermekmegőrzők”, hanem tematikában és kellékekben gondosan megválasztott és felépített programok helyszínei.

Tavalyhoz képest idén megduplázódott a jelentkező gyermekek száma, ami azt bizonyítja, hogy nagy szükség van a nyári óvoda magyar nyelvű foglalkozásaira. Ezért idén az ANYÓ 10 helyszínen, 36 csoportban, 26 óvónő bevonásával fogadja a gyermekeket.

A Református Kollégium Szakiskolája a program teljes ideje alatt otthont nyújt az ANYÓ-nak. A nagy érdeklődés miatt, több alkalommal párhuzamos csoportokban, azaz egy hét alatt két óvodai csoportban zajlik a tevékenység.

A kollégiumban Gergely Erika Magdolna óvónő vezetésével indult a program július 2-án. Az első héten (július 2-6.) az óvodások Marék Veronika Kippkopp és Tipptopp mesehőseivel barangolták be a mesebeli erdő berkeit, majd a következő héten (július 9-13.) a tengerre utaztak a két kis gesztenyegyerekkel. A nyári óvoda második hetében párhuzamos csoport is működött az épületben, Maki Julianna óvónő vezetésével. Gergely Erika Magdolna óvónővel július 16-20-a között is folytatódott a gesztenye gyermekekkel a játék: a hét témája Kippkopp a fűben volt, amikor az óvodások az apró világ élőlényeivel ismerkedtek, gyermekjátékokat, körjátékokat elevenítettek fel a képzeletbeli mezőn.

„A százéves hársfák árnyékában édes a nyári szünidő: szabadtéri játékokat játszunk, sok idénygyümölcsöt fogyasztunk el komatálazás mellett, délutánonként hosszú pihenőket ejtünk meg a csendes „hálószobában” – számol be a foglalkozásvezető óvónő, és valószínűleg a résztvevő óvodások is hasonlóképpen nyilatkoznának, ha a felnőttek nyelvén beszélnének. Azonban nincs szükség erre, sokkal élménytelibb a csillogó szempár ragyogása, amelyben benne a bizalom, szeretet, játékosság. A csoportok nagyrésze olyan gyermekekből áll össze, akik nem ismerik egymást és az óvó nénit sem, ennek ellenére már második nap megnyílnak a bizalom kapui, a gyermekek jókedvűen, önfeledten játszanak, szórakoznak az ANYÓ-nyári oviban.

A nyári óvoda program nemcsak hiánypótló szükségszerűségét bizonyította Kolozsváron, hanem rámutatott a valós igényre: a szülők a nyári vakáció ideje alatt gyermekeiket megbízható, biztonságos környezetben, anyanyelven zajló óvodai foglalkozásokon, szakképzett pedagógusok felügyeletére akarják bízni. A foglalkozásvezető pedagógusok anyóhoz hasonlóan óvják és oktatják a rájuk bízott csemetéket. Bízunk abban, hogy a tevékenységsorozat megszervezésére az elkövetkezőkben is lesz lehetőség.

A program támogatója a Bethlen Gábor Alap, a Kolozsváriés Kolozs megyei önkormányzat, valamint a Kolozs megyei RMDSZ Nőszervezete.

A nyári óvoda csoportjaiba a program facebook oldalán elérhető linken lehet jelentkezni. Ugyanitt tekinthetők meg a foglalkozásainkon készült fényképek is.