Női kézilabda Eb: Románia az ötödik

Női kézilabda Eb: Románia az ötödik
A román válogatott az ötödik helyen fejezte be a Svédországban rendezett női kézilabda Európa-bajnokságot, miután a helyosztón, Cristina Zamfir utolsó másodpercben lőtt góljával 23–22 (11–11) arányban legyőzte Németország csapatát.

A román és német együttes fej fej mellett haladt az első félidőben, ezt az eredmény is tükrözte, a szünetben 11–11 volt az állás.

A második félidő elején a román csapat három góllal elhúzott (34. perc: 15–12), ám a németek négy perc múlva kiegyenlítettek (15–15). Az meccs végén 21–20-ra (51. perc) és 22–21-re (57. perc) is a németek vezettek, de az alig 20 éves Cristina Laslo 37 másodperccel a vége előtt kiegyenlített. Az utolsó támadást a németek vezethették, ám Cristina Zamfir megszerezte a Wohlbold által elejtett labdát és egyetlen másodperccel az utolsó sípszó előtt megszerezte a győztes gólt. A hatosra bevetődő Zamfir csúnyán ütközött Clara Wolteringgel, a német kapust koponyasérüléssel szállították kórházba, de Zamfirt is sokáig ápolták.

Ezúttal a Kolozsvári Universitatea SK mindhárom kerettagja (Florina Chintoan, Cristina Laslo és Laura Popa) pályára lépett.

Ambros Martín spanyol szövetségi kapitány a következő csapatot szerepeltette:

Denisa Dedu (11 védés), Julija Dumanska (2 védés) – Aneta Udriștioiu 3, Szűcs Gabriella 2, Geiger Melinda 1, Crina Pintea 2, Eliza Buceschi, Cristina Florică, Cristina Laslo 3, Ana Maria Iuganu 1, Laura Popa, Cristina Zamfir 6, Oana Manea, Mădălina Zamfirescu 1, Florina Chintoan 1, Laura Chiper 3.

A 200. válogatottságig jutott Oana Manea bejelentette visszavonulását a nemzeti csapatból.

Ez a román együttes legjobb eredménye az utolsó három Eb-n, a 2012-es 10., és a 2014-es 9. hely után (2010-ben bronzérmes volt a gárda).

Az elődöntők eredményei: • Norvégia–Franciaország 20–16 • Hollandia–Dánia 26–22. Az érmek sorsa lapzárta után dőlt el.

Vasárnap kihirdették a torna álomcsapatát, amelyben a román Cristina Neagu, továbbá három győri játékos (Nycke Groot, Yvette Broch és Nora Mörk) is is helyet kapott, sőt, a holland Groot az MVP (legjobb játékos)-címet is kiérdemelte.

Az álomcsapat:

Kapus: Sandra Toft (dán). Balszélső: Camilla Herrem (norvég). Balátlövő: CRISTINA NEAGU. Irányító: Nycke Groot (holland). Beállós: Yvette Broch (holland). Jobbátlövő: Nora Mörk (norvég). Jobbszélső: Carmen Martín (spanyol). Védőjátékos: Beatrice Edwige (francia).

*

A magyar női kézilabda-válogatott Szlovákia csapatával találkozik a jövő decemberi németországi világbajnokság pótselejtezőjében. Románia Ausztriával vív párharcot.

Az európai pótselejtező sorsolását szombat délután rendezték a vasárnap zárult Eb egyik helyszínén, Göteborgban.

A szlovákok elleni párharc nyitómérkőzését június 9. és 11. között játsszák Magyarországon, a visszavágót június 13. és 15. rendezik Szlovákiában.

„Közepesnek tartom a sorsolást, kaphattunk volna nehezebb, de könnyebb ellenfelet is a szlovák válogatottnál. Ellenfelünk szervezett csapat, fel kell készülnünk ellenük és fókuszáltan, odafigyelve kell megvívnunk a selejtezőket, hogy ott legyünk a németországi világbajnokságon” – nyilatkozta a magyar szövetség honlapján a dán Kim Rasmussen szövetségi kapitány.

Az MKSZ honlapjának statisztikai kimutatása szerint a két válogatott eddig 18 alkalommal találkozott egymással, a magyarok 15, a szlovákok egy meccset nyertek, kétszer pedig döntetlen született. Legutóbbi összecsapásuk az idén június 1-jén játszott Európa-bajnoki selejtező volt Nagymihályon/Michalovcén, amelyet a vendég magyar együttes 32–23-ra megnyert.

Románia ugyanazokban az időpontokban Ausztriával játszik, először hazai pályán, majd idegenben. Érdekesség, hogy az osztrák válogatott szövetségi kapitánya (egyben a német Thüringer klubcsapat edzője) az 54 éves Herbert Müller Romániában, Temesvárott született, és 2008–2010 között a Brassói Rulmentul csapatát is felkészítette.

A világbajnokságot 2017. december 1. és 17. között Németország hat városában rendezik 24 válogatott részvételével. Nyolc csapat már korábban biztosította részvételét: Németország házigazdaként, Norvégia címvédőként, Angola, Tunézia és Kamerun az előző Afrika-bajnokság dobogósaként, Dánia, Franciaország és Hollandia pedig a mostani Európa-bajnokság elődöntőseként kvalifikált. A csoportok sorsolását június 27-én tartják Hamburgban.

A női kézilabda-vb európai pótselejtezői: Magyarország–Szlovákia, Románia–Ausztria, Ukrajna–Spanyolország, Horvátország–Szlovénia, Csehország–Törökország, Macedónia–Svédország, Montenegró–Fehéroroszország, Olaszország–Szerbia és Oroszország–Lengyelország.