Női kézilabda-Eb: Klujber Katrin és Cristina Neagu is bekerült az álomcsapatba

Női kézilabda-Eb: Klujber Katrin és Cristina Neagu is bekerült az álomcsapatba
A jobbátlövő Klujber Katrin és a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) által 2010-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban is az év legjobb játékosának választott balátlövő Cristina Neagu is bekerült a női kézilabda Európa-bajnokság álomcsapatába.

Borítókép: Klujber Katrin (balra) és a szlovén Barbara Lazovic a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovénia mérkőzésén (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Ferencváros játékosa mellett klubtársa, a balszélső Márton Gréta is szerepelt a jelöltek listáján, ám az ő posztján a dán Emma Friist látták a legjobbnak a szurkolók, akik csütörtöktől szombatig szavazhattak az európai szövetség (EHF) Home of Handball nevű alkalmazásban. Crina Pintea (Bukaresti MSC) a beálló poszton volt versenyben, ott viszont a francia Pauletta Foppa nyert.

A magyar válogatott két győzelemmel és négy vereséggel zárta a tornát, amelyen a középdöntőben búcsúzott, és végül a 11. helyen végzett. Klujber hat mérkőzésen 74 alkalommal próbálkozott gólszerzéssel, és 38-szor talált a kapuba – ezzel a tegnapi mérkőzések előtt a góllövőlista hetedik helyén állt –, illetve volt 18 gólpassza is.

A román csapat hasonló mérleggel szintén a középdöntőben búcsúzott, összességében a 12. lett; Neagu a hat mérkőzésen 17 gólpasszt adott, 70-szer lőtt kapura és 39 gólt szerzett, amivel a kis- és nagydöntő előtti góllövőlistán a hatodik.

„Nagyon boldog vagyok, hogy bekerültem az All Star-csapatba, először el sem hittem, látva, kikkel is vagyok egy társaságban. Köszönöm mindenkinek, aki segített elérni ezt, hiszen ez egyéni díj, a kézilabda azonban csapatjáték. Azon leszek, hogy megfeleljek ennek az elismerésnek a jövőben is, a válogatottal pedig mindenképpen szeretnénk előrelépni” – idézi a magyar szövetség honlapja Klujber Katrint.

A legjobb irányító a Győri Audi ETO KC játékosa, a norvég Stine Oftedal lett, aki sorozatban harmadszor került be a kontinenstorna álomcsapatába.

A torna legértékesebb játékosa (MVP) az EHF szakértői testületének döntése alapján a szintén norvég Henny Reistad lett, mert védekezésben és támadásban egyaránt fontos szerepet játszik a címvédő és ezúttal is döntős csapatban. Eddig 43 alkalommal talált a hálóba, amivel második a góllövőlistán – akcióból ő a legeredményesebb –, emellett adott 22 gólpasszt is.

Reistadot a tavalyi Bajnokok Ligája négyes döntőn is a legértékesebb játékosnak választották, a világbajnokságon pedig az álomcsapat tagja volt.

A torna álomcsapata: • kapus: Cléopatre Darleux (francia) • balszélső: Emma Friis (dán) • balátlövő: Cristina Neagu • irányító: Stine Oftedal (norvég) • jobbátlövő: Klujber Katrin • jobbszélső: Jovanka Radicevic (montenegrói) • beálló: Pauletta Foppa (francia) • a legjobb védekező: Kathrine Heindahl (dán) • a legértékesebb játékos: Henny Reistad (norvég).