Népi hangszeres és énekes képzés a BBTE református tanárképző és zeneművészeti karán

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem református tanárképző és zeneművészeti kara az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal stratégiai partnerségben népzenei tantárgycsomag bevezetésével bővíti az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatási palettát.

A zeneművészet szakirány alapképzésén 2024 őszétől választható, ingyenesen felvehető opcionális tantárgyak révén népi hangszer és ének oktatás lesz. A teljes tanulmányi időszak (6 szemeszter) során elérhető, állandó népzenei diszciplínák egyéni és csoportos órái mellett repertoár- és hangszerismeret, népzenei lejegyzés, etnomuzikológia valamint népzenei előadások szerkesztése és stúdiómunkája is helyet kap. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kiemelt szakmai partnerként biztosítja a magyarországi és erdélyi, szakirányú végzettséggel rendelkező oktatók bevonását a moduláris képzés (havi, tömbösített mesterkurzusok) részeként.

A zeneművészet szakra felvételt nyert diákok számára tanulmányi-, művészeti- és szociális ösztöndíjat, bentlakási lehetőséget, valamint az Erasmus+ egyetemi csereprogrammal félévente csoportos és egyéni külföldi képzési lehetőséget biztosít a BBTE református tanárképző és zeneművészeti kara.

A népzenei képzés hangsúlyozott jelenléte a BBTE magyar tagozatának oktatási kínálatában egy, már évek óta sürgető igényre válaszol, hiszen a romániai magyar fiatalok körében reális az érdeklődés a helyi vokális vagy instrumentális népi kultúra iránt. A hároméves egyetemi alapképzés végén az akkreditált zeneművészeti diplomához tartozó tanulmányi törzslapon is megjelennek a népzenei tárgyak, elősegítve ezzel a hivatásos erdélyi népi együttesekben való alkalmazást, a pedagógiai modul társításával pedig biztosítva az iskolai oktatásban való elhelyezkedést.