Nemzeti ünneppé nyilvánították Románia és Besszarábia egyesülését

Nemzeti ünneppé nyilvánították Románia és Besszarábia egyesülését
Románia és Besszarábia (a mai Moldovai Köztársasággal nagymértékben azonos terület) 1918-as egyesülésének napját nemzeti ünneppé nyilvánította ma a parlament.

A képviselőházban - egy ellenszavazat és hat tartózkodás mellett - 260-an támogatták, hogy március 27. nemzeti ünnep legyen hazánkban. A tervezetet a moldovai származású Eugen Tomac képviselő terjesztette be, aki a Traian Băsescu volt elnök által alapított ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnöke. A szenátus már 2015 októberében megszavazta a törvényt.

A jogszabály kimondja, hogy a nemzeti ünnepnapon - amely nem hivatalos munkaszüneti nap - a központi és helyi hatóságoknak, valamint egyéb állami intézményeknek meg kell ünnepelniük az egyesülést tudományos konferenciák, kulturális rendezvények szervezésével, a hatóságok pedig anyagilag is támogathatják az ilyen rendezvényeket.

A kezdeményező szerint 1918. március 27. az egyik legjelentősebb dátum a román nép történelmében, hiszen százhat éves cári uralom után Besszarábia az első román artományként egyesült Romániával, amelyhez a két világháború ideje alatt tartozott.

Traian Băsescu volt elnök második elnöki mandátuma, 2009 és 2014 között erőteljesen szorgalmazta Románia és Moldova egyesülését, amit a moldovai oroszbarát politikusok élesen bíráltak. Moldovában a lakosság nagy része románul beszél, de jelentős létszámú orosz anyanyelvű kisebbség is él.

A román külpolitika hivatalosan Moldova mielőbbi EU-csatlakozását támogatja. Románia évek óta könnyített eljárással ad román állampolgárságot a moldovaiaknak.