Nem lehet jelen Stoltenberg személyesen a B9-ek értekezletén

Nem lehet jelen Stoltenberg  személyesen a B9-ek értekezletén
Videokonferencia-rendszeren keresztül kapcsolódik be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Bukaresti Kilencek (B9) pénteki csúcsértekezletébe, mivel övsömörrel diagnosztizálták, számolt be csütörtökön a Reuters tudósítására hivatkozva az Agerpres hírügynökség. Amint arról beszámoltunk, Stoltenberget péntekre várták Bukarestbe, a Cotroceni-palotában szervezett csúcstalálkozóra, amelynek Klaus Iohannis államfő a házigazdája.

„A NATO-főtitkárnak a Romániába és Németországba tervezett látogatása is elmarad, de otthonról fog dolgozni, s videokonferencia keretében kapcsolódik majd be a tárgyalásokba. Az övsömör-fertőzés előfordul a koronavírus okozta megbetegedést követően”, nyilatkozta egy NATO-tisztségviselő a Reuters-nek. Stoltenberget május második felében diagnosztizálták koronavírus-fertőzéssel, de enyhe tünetei voltak.

Jens Stoltenbergnek csütörtökön Berlinben Olaf Scholz német kancellárral kellett volna találkoznia, pénteken pedig részt vennie a B9-ek csúcsértekezletén. A B9-ek államfőinek találkozóját Klaus Iohannis és a lengyel államfő, Andrzej Duda hívták össze, többek között azért, hogy a NATO keleti szárnyához tartozó államok felkészüljenek a június 28-30-a között esedékes, az orosz-ukrán háborúra és következményeire összpontosító madridi NATO-csúcsra.