Nem akar Antal Árpáddal együttműködni az AUR

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Kovászna megyei szenátora, Ionuţ Neagu felszólította a román pártokat, hogy ne fogadják el Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester javaslatát egy olyan román konzultatív tanács létrehozására, amely együttműködhetne a helyi hatóságokkal – közölte az Agerpres hírügynökség. Neagu szerdán bírálta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Kovászna megyei szervezetét, amely hétfőn bejelentette, hogy elfogadja Antal Árpád ajánlatát.

Sepsiszentgyörgy újraválasztott polgármestere a június 9-ei helyhatósági választások után fogalmazta meg a román pártokhoz intézett felhívását, miután egyértelművé vált, hogy egyetlen román párt sem jutott be a városi tanácsba, és mind a 21 tanácsosi helyet az RMDSZ képviselői fogják elfoglalni. Antal Árpád akkor kijelentette, aggodalommal tölti el, hogy egyetlen román párt sem jutott be a városi tanácsba, és nem tartja helyénvalónak, hogy a város lakosságának 20 százalékát kitevő román közösség nem lesz képviseltetve a testületben. Ezért konzultatív tanács létrehozására biztatta a Szociáldemokrata Pártot (PSD), a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és az USR-t, amely együttműködhet a tanáccsal.  „Azt akarom, hogy intézményes párbeszéd legyen a polgármesteri hivatal és a román közösség képviselői között” – mondta a júniusi választások után Antal Árpád.

Miután az USR Kovászna megyei szervezete hétfőn bejelentette, hogy elfogadja a polgármester ajánlatát, az AUR szenátora a Facebookon bírálta az USR-t. Ionuţ Neagu szerint a konzultatív tanács valójában az RMDSZ csapdája, amelybe beleesett az USR. A konzultatív tanács létrehozásával ugyanis valójában a román nemzetiségűeket mesterségesen egy másodrangú kategóriába sorolják, s ezzel megosztják és diszkriminálják Sepsiszentgyörgy lakóit – állítja az AUR-os politikus.

Azt is kifejtette, az Antal Árpád által kitalált, úgynevezett konzultatív tanács elfogadásával az USR vezetői voltaképpen a románokat hátrányosan érintő kezdeményezéshez csatlakoznak, és további négy évig arra ítélik a románokat, hogy ne legyen beleszólásuk a politikai döntésekbe. Neagu ugyanakkor felhívást intézett a többi román párt vezetőihez, hogy ne fogadják el a sepsiszentgyörgyi polgármester ajánlatát, amely szerinte inkább sértő, mintsem segítő jellegű.

Hozzátette, egy polgármesteri hivatalnak a város teljes lakosságát kell képviselnie, konzultatív testületként pedig a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) léphetne fel, amely már 2005-től működik, és 45 tagszervezetet számlál.

(Fotó: Antal Árpád/Facebook)