Negyedévszázados születésnapot ünnepelt a Koinónia

Negyedévszázados születésnapot ünnepelt a Koinónia
Szerzők, alkotók, volt és jelenlegi munkatársak, valamint könyvkedvelők társaságában ünnepelte 25-ik születésnapját vasárnap délután a Koinónia Kiadó. A Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeként, a sétatéri Kaszinóban szervezett gálán a Koinóniás szerzők, munkatársak köszöntötték fel a könyvkiadót, emlékeztek vissza annak alapítására. A rendezvényen közreműködött Dimény Áron színművész és Alexandru Mare gitáros. Az ünnepségen megemlékeztek az elhunyt Koinóniás munkatársakról, szerzőkről is.

Szilágyi Szabolcs-Dániel, a kiadó igazgatója köszöntötte az ünneplő közönséget, majd felvetette a kérdést: szükség van-e még egyáltalán könyvkiadókra, korrektorra vagy szerkesztőkre egy olyan korban, amikor a szöveg- és a képszerkesztési technológiák beköltöztek otthonainkba.

– Az egy év alatt, amióta a Koinóniánál dolgozom, számos alkalmam volt kézbe venni olyan könyveket, amelyek úgynevezett magánkiadásként láttak napvilágot. Nem vagyok grafikus, sem tördelő, sem illusztrátor, mégis számomra egyértelművé vált a válasz: igen, határozottan szükség van olyan kiadókra, amelyek értik és átlátják a szakma minden vetületét – válaszolta is meg a kérdését.

– Egy csapatnyi lelkes fiatal képe elevenedik meg előttem, akiknek volt elég nagy hitük ahhoz, hogy merjenek nagyot álmodni, hogy megtegyék az első lépéseket. Olyan alapot fektet tek le, és olyan örökséget hagytak hátra, amelyek sok év után – leginkább a keresztény értékeket illetően – ma is jellemzők a Koinóniára – méltatta a könyvkiadó alapítóit Szilágyi Szabolcs-Dániel. Hozzáfűzte: a folytatás miatt sem kell szégyenkezni, évről évre nő, bővül a Koinónia.

A rendezvényen számos szerző, munkatárs üzenetét, születésnapi jókívánságát olvasták fel. Elhangzott többek között Kiss Lehel, Borbély Tamás, Lőwy Dániel szerzők, Hajdú Áron, a csíkszeredai Bookart Kiadó igazgatója, illetve volt munkatársak, mint Daray Attila, Visky Anna üzenete. A kiadót alapító lelkes csapat egyik tagja, Horváth Levente is beszédet mondott. 

(Borítókép: A kiadó jelenlegi csapata)