Négy osztálynyi kilencedikessel kevesebb lesz ősztől

Máshol folytatják tanulmányaikat a Ghibu-líceum magyar nyolcadikosai

Négy osztálynyi kilencedikessel kevesebb lesz ősztől
Eggyel kevesebb ötödik és kettővel kevesebb kilencedik magyar osztály indul a 2017/2018-as tanévben – tudtuk meg a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen tartott sajtó- tájékoztatón, ahol Valentin Cuibus főtanfelügyelő és Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes a Kolozs megyei beiskolázási tervet ismertette a sajtóval. Valentin Cuibus hangsúlyozta: a magyar nyolcadikosok száma közel százzal kevesebb, mint tavaly, ez pedig azt jelentette, hogy kevesebb osztályt is kapunk. Az évek óta nem tapasztalt gyereklétszám csökkenésnek két nagy vesztese a Brassai- és a Ghibu-líceum – egyik iskolában sem lesz természettudományi elméleti osztály. A Brassai-líceumban egy turisztikai szakosztályt hagytak jóvá, a Ghibu-líceum 13 magyar nyolcadikosa pedig arra fog kényszerülni, hogy más iskolába iratkozzon. Török Zoltán szerint jövőre mindkét iskola visszakaphatja most elveszített osztályait. Az Apáczaiban egy „sima” 5. osztályt hagytak jóvá.

Kolozs megyében tavaly 4960 gyerek számára 188 osztályt, idén 4862 gyereknek 184 kilencedik osztályt hagytak jóvá. A szomorú az, hogy a közel százas létszámcsökkenés kizárólag minket, magyarokat érint; a román nyolcadikosok száma csak 10-zel kevesebb, mint tavaly. Következtetésképpen nem hagyták jóvá sem a Brassai-líceum, sem a Donát negyedi Onisifor Ghibu Elméleti Líceum természettudományi osztályát. Ez azt jelenti, hogy a Brassai-líceumban csak a pár évvel ezelőtt beindított turisztikai osztályba lehet jelentkezni, míg a Ghibu-líceumba járó 13 magyar nyolcadikosnak máshova kell mennie.

– Sokat elemeztük a helyzetet. A fájó döntést a bejutási eredmények, a nemzetközi, országos és megyei versenyeken elért eredmények függvényében hoztuk meg. Nem szüntethettünk meg olyan osztályt, ahol a múlt évben az utolsó bejutási eredmény 8-as felett volt, az érettségin pedig 100 százalékos volt a sikerarány. A Brassai líceum idei kilencedik reál, azaz természettudományi osztályába csak 15-en iratkoztak be, a turisztikai osztályba pedig több mint 20-an – indokolta meg Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes a két természettudományi osztály „levágását”. Török szerint nincs szó arról, hogy a Brassai-líceum elveszítené elméleti líceumi státusát, hiszen jövőtől akár újra is indulhat a természettudományi osztály.

Ami a Kolozs megyei magyar ötödik osztályokat illeti, habár 98 negyedikes diákkal van kevesebb, mint tavaly, csak egy osztállyal lesz kevesebb. Amint arról beszámoltunk, a Báthory líceumban csak két ötödik osztályt hagytak jóvá.

Az Apáczai-líceumnak egy „sima” ötödik osztályt hagytak jóvá. Ahogy Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes fogalmazott: van arra lehetőség, hogy 8-12 jelentkező esetében a gyerekeknek heti plusz 5 órás rajzórát biztosítsanak, és még az sem kötelező, hogy a jelentkezők mindegyike az Apáczai-líceum diákja legyen.

Valentin Cuibus főtanfelügyelőtől megtudtuk: tavalyhoz képest 85-ről 80-ra csökkent az elméleti kilencedik osztály száma. A művészeti és sportosztályok száma 23-ról 22-re csökken; a technológiai líceumokban 48 helyett csak 41 kilencedik osztály lesz. A hároméves szakiskolában azonban 32-ről 41-re nő az osztályok száma, és mivel idén végez az első hároméves szakiskolás generáció, 18-cal több esti 11. osztályt terveznek. Ezek közül csak a szállításügyi líceumban lesz egy magyar osztály. A Református Kollégiumban megmarad a három szakosztály hat képzéssel. Cuibus szerint előrelépés az, hogy a jelenlegi 4862 nyolcadikos közül 153 már „első körben” a szakiskolát kívánja választani. A legkeresettebb szakma a fafeldolgozás, mechanika, turizmus, közétkeztetés.

Fotó: bathory.ro

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír