Napsugaras szavak Unipan Helgához

Napsugaras szavak Unipan Helgához
Hol vagytok, ti híres kolozsvári nők? – teszi fel a kérdést a kolozsvári utcanevek közt kutakodva T. Szabó Csaba a Szabadság 2018. augusztus 16-i számában. Merthogy utcanevek vonatkozásában számuk elenyészően kevés, relevanciájukról nem is beszélve. S hogy ő maga kit ajánlana ilyen megtisztelő szerepre? Első megközelítésre három nevet említ: Torma Zsófiáét, Cs. Gyimesi Éváét és Unipan Helgáét, aki, bevallása szerint, gyermekkora képi és vizuális világát meghatározta.

A kiváló grafikusművész, illusztrátor, a könyvtervezés nagyasszonya, Unipan Helga idén töltötte be nyolcvanadik életévét. A jó tollú, fiatal régész őszinte szavai ilyen kontextusban pedig különösképpen jelentősek. Hiszen beszédes bizonyítékai annak, hogy ő maga és nemzedéktársai milyen nemes és termékeny művészi táptalajon nőttek fel, s mennyire hálásak a kapottakért. Aminthogy mi, kolozsvári, erdélyi művészet- és könyvkedvelők, valamennyien hálásak vagyunk azért az igényes, több évtizedes, odaadó munkáért, aminek eredményével a művész az idők folyamán megörvendeztetett. S amivel a híres kolozsvári nők, sőt azon túlmenően a híres kolozsvári képzőművészek sorát gazdagítja.

1962-ben végezte el a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakát, és  ugyanabban az évben már meg is jelent az Irodalmi Könyvkiadónál első könyvborítója, amit George Bacovia Lila alkonyat című verseskötetéhez tervezett. „Napsugaras”  korszaka is akkor kezdődött, és folytatódott aztán – a gyermekirodalomnál maradva – a Majtényi Erik, Bajor Andor, Fodor Sándor, Kovács András Ferenc kötetek illusztrációival. Közben pedig folyamatosan láttak napvilágot a különböző kiadóknál – Tankönyvkiadó, Kriterion, Dacia, Ion Creanga, Polis – könyv- és borítótervei. Számuk több százra tehető. Nem beszélve a napi- és hetilapokban, folyóiratokban közölt grafikáiról. De, ha semmi más nem jelent volna meg tőle, mint A Hét-ben közreadott, rendkívül karakteres, éles meglátásról, frappáns, egyedi formavilágról árulkodó karikatúrái, neve akkor is előkelő helyre kerülne az immár fogalommá vált, egykori, kolozsvári grafikai iskola képviselőinek sorában.

Munkái rendszeresen szerepeltek az országos grafikai tárlatokon, de a nagyvilág is megismerkedhetett velük. Többek között Szkopje, Gabrovo, Hannover, Bazel, Bern, Montreal, New-York, Prága, Isztambul, Pozsony műértői találkozhattak grafikáival.

A hazai és külföldi díjak és elismerések sem maradtak el.

Ezeken túlmenően azonban Unipan Helga életműve önmagában a legértékesebb díj, amellyel a grafikus megajándékozta magát és művészete híveit. Sokrétű érdeklődési kör,  minden vonatkozásban a végletekig kifinomult, precíz fogalmazásmód, a rajzi megjelenítés célratörő, sajátos kifejezőereje jellemzi alkotásait. S az a lényéből fakadó különleges elegancia, amellyel mindezt a maga teremtette művészi eszközökkel tudomásunkra adja.

varosnapokHirdetés
Az illusztráció, a könyvtervezés az egyik legigényesebb, de ugyanakkor a legtöbb visszafogottságot, hogy ne mondjam, nemes alázatot követelő képzőművészeti megjelenítési forma. A rajzkészség és technikai tudás mellett a képzőművésznek igazodnia kell egy egészen más művészeti ág, a szó művészének érzelem- és gondolatvilágához, ami különleges képzelőerőt, beleérző képességet feltételez. 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!