Nagy sikert aratott a Brassai vonósnégyes

Nagy sikert aratott a Brassai vonósnégyes
Több alkalommal is hallgathattam már a kolozsvári magyar zenészeket tömörítő Brassai vonósnégyest és mindig elégedetten távoztam fellépéseikről. Éppen ezért a KlausenMusik Egyesület által a piarista templomban megszervezett nyári koncertsorozat augusztus 13-i hangversenyének sikerét is borítékolni lehetett. A szép muzsikára, kiváló összjátékra vonatkozó elvárásaim és reményeim is mind teljesültek.

Gondolom, az elmúlt másfél év kényszerszünete és a most helyreállni látszó koncertélet közepette a zenészek is örömmel tértek vissza az együttmuzsikáláshoz. Négy tapasztalt zenekari előadóművészt – Barabás Sándor (I. hegedű), Balogh András (II. hegedű), Botár András (mélyhegedű) és Kostyák Előd (gordonka) – hallgathattunk meg, akik operaházi elfoglaltságuk kiegészítéseként már több éve elkötelezték magukat a kamarazenélés mellett.

A zenekar műsorán Alekszandr Porfirjevics Borogyin D-dúr 2. sz. vonósnégyese és Claude Debussy g-moll vonósnégyese szerepelt, a két mű pedig sajátos hangulati egységet alkotott. Olyan művek ezek, amelyeket még a komolyzenében kevésbé jártasak is szívesen hallgatnak gyönyörű dallamviláguk miatt. Nem emlékszem, hogy Kolozsváron az elmúlt öt-tíz évben valamelyik kvartett előadta volna ezeket az egyébként nemzetközi színpadokon ismert és népszerű műveket.

A fellépők technikailag kiváló, muzikális előadásmóddal örvendeztették meg a telt házas koncert közönségét. Igaz, hogy mind a négy hangszeres megcsillogtathatta egyéni hangszeres kvalitásait is, ám a szép összjáték az, amit feltétlenül ki kell emelni. Bár Kostyák Előd a Brassai Sámuelnek tulajdonított gordonkán játszott, az a tény, hogy az együttes az ő nevét viseli, elsősorban a városhoz és a Brassai zenei kultúrájához való ragaszkodást, a hagyományok továbbvitelét jelenti.

Mind a négy előadó megbecsült és ismert kolozsvári zenészdinasztia leszármazottja, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a pénteki koncertre sokan voltak kíváncsiak. A hallgatóság soraiban több elemista korú kisgyermek is volt, akik mindvégig példásan viselkedtek, nem zavarva a felnőttek zenehallgatását. Kicsit aggódtam, hogy a Főtéren zajló másfajta zenei esemény megzavarja majd a koncertet, ám szerencsénk volt, mivel csak a tételek közötti szünetben szivárgott be némiképp a kinti hangzavar.

(Borítókép: a Brassai vonósnégyes augusztus 13-i koncertjéről készült felvétel visszanézhető a Szent Mihály Plébánia Facebook-oldalán. Fotó forrása: Facebook / Szent Mihály Plébánia)