MÚRE pályakezdő díj Csiki Zsuzsannának

MÚRE pályakezdő díj Csiki Zsuzsannának
A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) idei, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban megtartott őszi szakmai tábora, valamint megalakulásának évfordulós (30+1), jubileumi ünnepségének keretében osztotta ki a már megszokott szakmai díjait, az írott valamint elektronikus médiában dolgozó újságírók munkájának elismeréseként. A pályakezdő díjat a Szabadság munkatársa, Csiki Zsuzsanna érdemelte ki (fotónkon jobbra), akinek ezúton is gratulálunk. A MÚRE igazgatótanácsának döntése értelmében több díjat is elneveztek ismert médiaszakemberekről, így idén első alkalommal a pályakezdő díj a Szabadság egykori főszerkesztőjének, Balló Áronnak a nevét viseli. A rendezvény bővelkedett programokban: jubileumi focimeccs, szakmai előadások és viták, fotókiállítás, sajtósok könyveinek bemutatója, MÚRE-relikviák kiállítása.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) már hagyományszerűen Gyergyó­szárhegyen rendezi meg évi szakmai táborát, amely idén több okból is rendkívüli volt: egyrészt a tavalyi tábor a világjárvány miatt elmaradt, másrészt pedig az ugyanezért elmaradt tavalyi 30 éves évfordulós ünnepségre, a 30+1 jubileumra és ehhez kapcsolódóan számos emléklap, oklevél, elismerés átadására, emlékülésre, továbbá a szakmai díjazásra is idén, szeptember 16–18. között került sor.

Már az első nap mozgalmasan indult: a gyergyószárhegyi sportcsarnokban zajlott le az újságírók alkotta Pressing focicsapat és a helyiek csapata közötti mérkőzés, amelyet a vendégek, tehát az újságírók nyertek meg. Ehhez kapcsolódóan másnap fotókiállításon lehetett végigkövetni a Pressing 10 éves történetét, Bögözi Attila pedig bemutatta Aranytartalék kakasülőn című könyvét a csapat jubileumi évfordulója alkalmából.

Érdeklődés övezte a szakmai tanácskozást, a kétnapos médiaműhelyt, amelyen a szakmát érintő és érdeklő témákról tartottak vitaindító előadásokat. A „mit jelent, hogyan működik ma a médiában a félrevezetés; hogyan függ össze ez a jelenség az újságírói nyelvhasználattal; milyen eszközökkel lehet mindezek ellen védekezni“ témában Magyari Sára nyelvész, antropológus tartott előadást, Vincze Hanna Orsolya a BBTE docense pedig online kapcsolódott be az előadásba. Aktuális és a szakmát közelről is érintő helyzetről, a közösségi médiáról Keresztes Péter temesvári televíziós szerkesztő, Cseke Péter Tamás újságíró, valamint Benedek István (BBTE tanársegéd) tartott vitaindítót, olyan megközelítésben, hogy média-e a közösségi média illetve felület, továbbá a hagyományos nyomtatott valamint sugárzott médiumok számára a közösségi média versenytárs-e, kell-e vagy sem küzdeni ellene, hogyan lehet használni a közösségi felületeket.

A MÚRE 30+1 szombati ünnepsége alkalmat jelentett a kollégák közötti találkozásra, emlékezésre, a sajtó múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló beszélgetésekre. Felszólaltak az egyesület volt elnökei, és köszöntötték a már több mint 30 éves fennállását ünneplő szakmai szervezetet a külföldről, Magyarországról és a Vajdaságból érkezett partnerszervezetek képviselői is. A jubileumi rendezvényen örökös tag oklevelet adtak át Rácz Évának, a MÚRE volt elnökének, valamint Simó Ágnesnek, aki korábban irodavezetőként tevékenykedett az egyesületben. A járványhelyzet miatti tavalyi korlátozásokért idén vehette át tavalyi televíziós nívódíját Keresztes Péter, a temesvári televízió szerkesztője. A Gyergyószárhegyi Művelődési és Kulturális Központ 2019-ben megalapította a Pro Cultura et Arte díjat azzal a céllal, hogy elismerje azon újságírók munkáját, akik az írott és elektronikus sajtóban kiemelten foglalkoznak az erdélyi magyar kultúrával és művészettel. A művelődési központ fődíját Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője érdemelte ki, a szakmai zsűri továbbá oklevéllel valamint különdíjjal jutalmazott több munkát is, többek között a Szabadság munkatársait: Csiki Zsuzsannát, Köllő Katalint, Nagy-Hintós Dianát és Zay Évát.

Az ünnepség záróeseményén adták át a Tomcsányi Tibor-emlékdíjat Szász Editnek, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársának, és kiosztották a MÚRE szakmai díjait. A pályakezdő újságírók Balló Áron-díját a Szabadság munkatársa, Csiki Zsuzsanna érdemelte ki – „aki igazi pályakezdő, de a kezdésekre jellemző útkeresés nélkül; mert írásai már egy megtalált pályáról vallanak, illik hozzá, ő pedig tud egyéniséget kölcsönözni és stílust teremteni a munkájában“ – méltatta laudációjában Újvári Ildikó, a lap főszerkesztője. Írott sajtó kategóriában a Szilágyi Aladár-díjat Mózes Edithnek, a marosvásárhelyi Népújság munkatársának adták át, a televíziós újságíróknak járó Csép Sándor-nívódíjban Hermann Endre, a Román Televízió és az Erdélyi Magyar Televízió munkatársa részesült. A rádiós nívódíjat Mihály István, a kolozsvári rádió szerkesztője érdemelte ki, a médiamenedzseri díj kitüntetettje Deák László (Bányavidéki Új Szó), a Benkő János Zoltán-díjat Darabont Éva tördelőnek (Várad, Újvárad, Reggeli újság) ítélték, a Pro Amicitia díjat pedig Vlad Mihai Amariei (Marosvásárhelyi Rádió) érdemelte ki. Végül életműdíjjal ismerték el Szekernyés János (irdalom- és művészettörténész, újságíró, Heti Új Szó, Temesvár) és Csáky Zoltán (televíziós szerkesztő, újságíró, Duna Tv, Budapest) munkásságát. 

Borítókép: Szűcs László MÚRE-elnök, Újvári Ildikó a Szabadság főszerkesztője és Csiki Zsuzsanna a Szabadság riportere FOTÓ: HUSZÁR SZILAMÉR