Most már az állami kitüntetést is meg akarják vonni Kelemen Hunortól (FRISSÍTVE AZ MPP NYILATKOZATÁVAL)

Most már az állami kitüntetést is meg akarják vonni Kelemen Hunortól (FRISSÍTVE AZ MPP NYILATKOZATÁVAL)
A Kelemen Hunornak 2000-ben adományozott Románia Csillaga kitüntetés visszavonását kezdeményezte a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) a politikus múlt heti nyilatkozata miatt.

A román akadémiai, üzleti szférát, szakszervezeteket és szakmai szervezeteket tömörítő társaság kedden újabb közleményben bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének a Nagy-Románia megalakulása jövő évi centenáriumára vonatkozó kijelentéseit. Ezúttal azt kezdeményezte, hogy a Románia Csillaga adományozói indítsák el az érdemrend visszavonásának procedúráját. 

"Ha ez nem történik meg, a CNMR bírósági úton indítja el a Románia Csillaga Érdemrend  visszavonását, amiként a CNMR több tagja, mint például Constantin Degeratu és Costin Georgescu Tőkés László kitüntetésének a megvonását is sikerrel kezdeményezte" - áll a keddi közleményben.

A CNMR arra emlékeztetett, hogy a román állam legmagasabb rangú kitüntetését "olyan románok" birtokolhatják akik "elismerik, értékelik az országot és a történelmét, és feltétel nélküli lojalitást tanúsítanak a román állam iránt". 

A társaság úgy vélte: az RMDSZ elnökének a múlt pénteki nyilatkozata a román állam megtagadásáról, a román történelem, kultúra és a románok alapvető jogainak az elvitatásáról szólt, és Kelemen Hunor "kiírta magát a román állampolgárok sorából" nyilatkozatával.

A CNMR két nappal korábban még Kelemen Hunor román állampolgárságának megvonását kezdeményezte. 

Az RMDSZ elnökével lapunk közölt interjút pénteken. Ebben a politikus kijelentette: "a románságnak el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at". Az RMDSZ elnöke úgy vélte: az elmúlt évszázadban "folyamatosan újratermelődtek a félelmek. A románok attól félnek, hogy el akarjuk szakítani Erdélyt, a magyarok pedig attól tartanak, hogy a románok meg akarják fosztani őket az identitásuktól".

MPP: A ROMÁN ÁLLAM TELJESÍTSE A SZÁZ ÉVE VÁLLALT KÖTELEZETTSÉGEKET

„A közösség érdekérvényesítése szempontjából a bukaresti közös fellépés fontos pillére a nemzeti együttműködésnek. Bízunk benne, hogy a többség–kisebbség viszonyát jelentő kérdésekben nem a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) véleménye az irányadó” – szögezte le tegnapi közleményében a a Magyar Polgári Párt (MPP) sajtóirodája. Ebben leszögezik: a szóban forgó „civilszervezet” korábban Kulcsár-Terza Józsefet, az MPP politikusát is feljelentette, mert a parlamenti képviselő egyértelművé tette, hogy a romániai magyarságnak december 1-je nem ünnep. „Nem lehet ünnep olyan körülmények között, amikor az 1918-ban vállalt ígéretek a mai napig beváltatlanok maradtak, amikor nap, mint nap azzal szembesülünk, hogy másodrendű állampolgárként kezelnek bennünket. A magyarok álláspontja ezzel kapcsolatosan egyértelmű és egységes. Ismerjék el a romániai magyarságot, mint államalkotó tényezőt, és ezt garantálja Románia alaptörvénye. A száz éve tett ígéreteket és az uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségeket pedig maradéktalanul teljesítse a román állam” – hangsúlyozzák.